Over onsNieuwsDe meest innovatieve afmijnzaal van Nederland
9 december 2021

De meest innovatieve afmijnzaal van Nederland

Dankzij het fonkelnieuwe led-scherm van 14 bij 6 meter zijn de veilingklokken, maar ook foto’s en filmpjes haarscherp te zien bij Plantion. Het scherm is een spectaculaire verbetering en zorgt voor extra beleving in de afmijnzaal. Plantion’s facilitair manager Gerco van de Hoef schakelde het Belgische bedrijf Aucxis in voor de levering van het scherm en de installatie van de software. Een spannende klus.

“De oude beamers in de afmijnzaal waren afgeschreven en we stonden voor de keuze: nieuwe beamers of één groot led-scherm”, zegt manager facilitair en logistiek Gerco van de Hoef. “We kozen voor led en laten daarmee zien dat Plantion vernieuwend is én blijft investeren in fysiek veilen. Een led-scherm geeft een veel scherper beeld en is voor de klokkoper een stuk prettiger kijken. En je kunt er ook allerlei andere zaken op laten zien.”

Veel mogelijkheden

Voor de aanschaf en installatie van het led-scherm kwam Plantion terecht bij Aucxis in België. Patrick Bauwens: “Nadat Plantion de keuze voor led had gemaakt, was de volgende vraag of het weer drie losse schermen moesten worden of één groot.” Het werd het laatste. “Zo’n groot scherm biedt heel veel mogelijkheden voor extra commerciële informatie, tijdens het veilen en ook in de pauzes. Daarnaast kun je de zaal nu ook goed gebruiken voor andere bijeenkomsten, waarbij sprekers hun laptop op de led-wand aansluiten. En je kunt er zelfs de Formule 1 op vertonen of een voetbalwedstrijd België-Nederland!”, zegt hij met een brede glimlach. Als gevolg van corona arriveerde het scherm wat later dan gepland. De vertrekhaven in China was vier weken dicht. Vervolgens kwam het schip met het Plantion-scherm in de file in het Suezkanaal en was er nog een opstopping van containerschepen in Antwerpen.

Flinke uitdaging

Ondertussen werden in de afmijnzaal alvast de bevestigingspunten voor het 5.724 kilo zware scherm aangebracht. Half oktober was het zover en kon het opbouwen bij Plantion beginnen. Patrick Bauwens: “Het geheel bestaat uit losse led-modules die via magneten op een metalen frame tegen elkaar aan zijn gemonteerd. We bouwden eerst een gedeelte op, zodat Plantion met één klok kon proefdraaien. Na groen licht deden we de rest.” Vooral die laatste fase was een flinke uitdaging. Aucxis kwam met tien man naar Ede om het karwei binnen een weekend te klaren. “Na het veilen op vrijdag braken we het oude systeem af en begonnen we met opbouwen. We hebben veel ervaring, maar dit was wel even spannend. Maandagochtend 25 oktober moest alles werken. De veiling kan niet stil komen te liggen.”

Reactietijd

Behalve een scherper en mooier beeld brengt de led-techniek voor kopers nog een andere verandering met zich mee. De reactietijd van de knop voor het stilzetten van de klok verschilt namelijk een fractie van het oude systeem. “Het gaat om milliseconden en de klokkopers zullen daar even aan moeten wennen”, zegt Van de Hoef.” Bauwens: “Onze ervaring is dat kopers het snel in de vingers hebben en iedereen er na enig oefenen mee uit de voeten kan.”

Ook livestream

Van de Hoef is trots op het resultaat: “We willen de mooiste en meest innovatieve veilingzaal van Nederland zijn. Het led-scherm is daarbij belangrijk, maar het is niet het enige. De zaal is ook helemaal geschilderd, de veilingmeester heeft een nieuwe werkplek gekregen en er zijn vier camera’s geïnstalleerd voor een livestream van het veilen. Want we investeren in de fysieke klok, maar willen ook het kopen op afstand aantrekkelijker maken. Onze KOA-klanten zijn enthousiast: ze beleven door de livestream het veilen alsof ze erbij zijn!”