Over onsNieuwsAhmed Marcouch: ‘Bloemen brengen een beetje levensvreugde’
15 juni 2022

Ahmed Marcouch: ‘Bloemen brengen een beetje levensvreugde’

Het raakte hem dat Plantion juist zijn stad uitkoos voor een steunbetuiging aan Oekraïne. Op een plein in Arnhem, aan de voet van de beroemde ‘bridge too far’, stond op 12 maart een levensgroot bloemenhart en werd ‘All you need is love’ gezongen. “Dat is wat bloemen doen, ze stralen liefde uit. Make love, not war!”

Het initiatief ontroerde niet alleen Ahmed Marcouch, hij kreeg ook enorm veel positieve reacties van mensen in de stad. “Bloemen in de vorm van een hart, het symbool van de liefde. Zo’n groots gebaar doet iets met je. Het maakt je even blij.” De burgemeester van Arnhem begrijpt wel waarom Plantion bij de Gelderse hoofdstad uitkwam: de Slag om Arnhem staat er in het collectieve geheugen gegrift. “Onze stad is zich bewust van haar oorlogsgeschiedenis met een gedwongen evacuatie. Na mijn aanstelling als burgemeester kreeg ik allereerst een rondleiding langs alle oorlogsmonumenten.” Bij die monumenten vinden jaarlijks herdenkingen plaats, om de herinnering levend te houden en naar de toekomst te kijken. “Onlangs sprak ik een Engelse veteraan. Hij zei: ‘Het is fijn dat jullie ons blijven eren, maar belangrijker is te voorkomen dat je nog een keer jonge mannen en vrouwen naar het front moet sturen’. Hij had gelijk, we moeten blijven investeren in vrede en veiligheid.”

Ziet u paralellen met de oorlog in Oekraïne?

“Sterker nog, het enige wezenlijke verschil is dat de foto’s van de Slag om Arnhem zwart-wit zijn en van Oekraïne full colour. Het is niet voor niets dat zoveel Arnhemmers Oekraïense vluchtelingen in huis nemen. Iedereen is zeer betrokken, de solidariteit is groot.

Denkt u dat bloemen kunnen verbinden?

“Dat denk ik zeker. Het zit in onze cultuur om elkaar bloemen te geven, zowel bij geluksmomenten als wanneer we kracht nodig hebben. Zoals tijdens de pandemie, toen de bloemenwinkels gedeeltelijk dicht moesten. Ik vond het toen moeilijk om dat te handhaven. Even iemand een bloemetje geven, dat doet mentaal veel voor mensen. Het brengt een beetje levensvreugde in je huis.”

Heeft u zelf ook iets met bloemen en planten?

“Ik kom regelmatig bij een bloemist om bloemen of planten te kopen, meestal niet voor mezelf maar om weg te geven. We hebben vaak bloemen in huis en in mijn werkkamer op het stadhuis staat ook elke week een vers boeket.

Zijn er bepaalde soorten die u mooi vindt?

“Dan denk ik in eerste instantie aan rode rozen. En niet omdat rood de kleur van mijn partij is, haha! Daarnaast houd ik van grove boeketten met een natuurlijke uitstraling. Het verbaast me hoe een bloemist steeds weer iets moois samenstelt, het is een hele kunst! En vervolgens is het fijn om in je huiskamer te zien hoe de bloemen zich openen.

Heeft u ook een tuin?

“Nou, we hebben een tuintje met een boom en een aantal vaste planten die mooi bloeien. Als ik wat tijd over heb, ga ik graag wandelen op de Posbank of ergens op de Veluwe. Dan dwalen mijn gedachten af naar mijn jeugd op het platteland van Marokko, waar ik opgroeide tussen cactussen, olijfbomen en cipressen. Als ik van school naar huis liep, was het prettig om even onder een eucalyptus te schuilen voor de zon.

Heeft u zelf groene vingers?

“Ik vind in de tuin werken leuk, maar helaas kom ik er niet aan toe. Mijn vrouw doet het meeste werk. Wel geniet ik van alles wat groeit en bloeit. Nog altijd vind ik het een wonder dat je iets kunt zaaien en daarna oogsten. Het is iets van jezelf, je hebt er een emotionele binding mee.

Is er iemand aan wie u een mooi boeket zou willen geven?

“Ik zou graag een boeket willen geven aan Cees van den Bos, de burgemeester van Urk. Hij is een moedige collega. Met dit bloemetje wil ik hem succes wensen met zijn goede werk.”

Bekijk hier het filmpje van #lovenotwar