Over onsNieuwsAlbert deelt zijn verhaal
21 juli 2023

Albert deelt zijn verhaal

7 juli 2023 – Op bezoek bij de Boomkwekerij-Potcultures van Albert Daniëls

Albert Daniëls was als kind van 7 jaar al bezig met zijn eigen planten te kweken in de kas van zijn vader. Nu, ruim 50 jaar later kweekt hij nog steeds op dezelfde plaats in Nijkerk, een variëteit aan vaste planten in 3- of 5 literpotten op een terrein van bijna 2 ha.

Het assortiment moet onderscheidend zijn en daarvoor laat hij zich adviseren door een collegakweker dichtbij en inventariseert hij de wensen van zijn vaste afnemers.

De teelt is zowel onder glas als op worteldoek buiten. Buiten is afgelopen winter een groot deel van het worteldoek vervangen. Werk dat hij allemaal zelf doet en, de uitvinder in Albert, maakt zijn eigen hulpmiddelen om het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Op dit moment worden er o.a. Geranium ‘Bloom me Away’, Pennisetum, Echinacea, Stokesia, Limonium en Anemonen gekweekt. De laatstgenoemde planten komen binnenkort op de markt, naast nog wat bijzondere grassen. Zojuist zijn er Dicentra en Thalictrum opgepot en staan de Nepeta’s daar ook klaar voor. Pennisetum, Agapanthus en Kniphofia wordt onder glas opgekweekt.

Veel van zijn planten zijn onder licentie en het stekmateriaal is niet goedkoop. Dat betekent dat er een goede prijs tegenover moet staan. Albert spreekt zijn zorg uit over massaproductie, die het kleine(re) kwekers moeilijk maakt een goede prijs te realiseren. Daarom wordt er ook een groot deel direct aan afnemers verkocht.

Plantion vindt hij een gemoedelijke veiling, ‘een dorp’ waar de contacten goed zijn, en de prijzen soms wat wisselend. Er is goed overleg met de aanvoerbegleider.

 

Over de toekomst is hij nog niet uit. Er wordt ontzettend hard gewerkt, de kinderen groeien op, ook daar is tijd voor nodig. Mogelijk dat er hier en daar wat minder wordt opgezet. Maar omdat ie ‘gek’ is van plantenkweken, zal dat twijfelen nog wel even duren.