Over onsNieuwsWiljan Jansen deelt zijn verhaal
28 juli 2023

Wiljan Jansen deelt zijn verhaal

24 juli – op bezoek bij Kwekerij Jansen VOF in Ottersum

Wiljan Jansen komt niet uit een kwekersfamilie, maar door het, als jonge jongen, werken op een kwekerij is hij op 17-jarige leeftijd voor zichzelf begonnen in een huurkas. Via het broeien van tulpen en narcissen en het kweken van zomerbloemen is hij uitgekomen op de teelt van vaste planten, éénjarigen en in de winter Muscari armeniacum. Een bijzondere combinatie, maar dit past prima in de arbeidsplanning.

Wiljan is een echte veilingkweker, waarbij hij zelf, vaak in goed overleg met de veiling zijn aanvoer voor Plantion afstemt. Met kopers, die voor de hele korte termijn producten bestellen heeft hij niet zoveel. De prijsvorming is, in het algemeen, naar tevredenheid. Het wisselt altijd wel wat per veiling.

Op het veld staan door het jaar heen verschillende vaste planten, onder andere Salvia, Saxifraga, Scabiosa, Sedum en Sempervivum en Gypsophila. Voor het najaar wordt er Leucophyta (Calocephalus) gekweekt. De kas wordt gebruikt voor Muscari: er worden ruim 1 miljoen bolletjes op pot gezet en in schalen geplant. Het bedrijf is ca 7500 m2 groot.

Salvia nemorosa Sensation

Leucophyta of Calocephalus

Personeel is, zoals overal, best een zorg. Wiljan werkt met zijn echtgenote en verder geen vaste fulltime medewerkers. Door het jaarrond telen kan hij voor zichzelf continuïteit in zijn inkomsten realiseren. Daarnaast houdt hij met jaarrond werk, het bedrijf aantrekkelijk voor zijn tijdelijke krachten (met name scholieren).

Transport naar Plantion gaat goed. Sinds dit jaar heeft hij met KSV een partner gevonden met korte lijnen en wederzijds goede afstemming.

Omdat Wiljan ook in het voorjaar inkoopt bij Plantion, volgt hij de klok en het klokaanbod. Het valt hem op, dat de foto’s bij het product regelmatig wat te weinig aandacht krijgen: vuile potten en een rommelige onder- of achtgrond. De eigen producten worden, na een korte cursus, met zorg gefotografeerd met schone potten, een schone ondergrond en een losse plant los van de tray. Één van de laatste acties van de kweker, na een soms lange teelt moet óók in orde zijn.

Tenslotte nog een waardevolle tip aan aanvoerders: zet zo vroeg mogelijk op de dag het product in Klok Voorverkoop: de eerste kopers zijn vaak al vroeg op de dag niet alleen aan het kijken op Klok Voorverkoop, maar ook al aan het inkopen!

Sedum in opkweek

Sedum