Over onsNieuwsGeert deelt zijn verhaal
12 juli 2023

Geert deelt zijn verhaal

7 juli 2023 – Op bezoek bij de kwekerij van Geert Op ‘t Hof

Geert is op zijn 18e jaar voor zichzelf begonnen met de teelt van snijheesters en vaste planten. Inmiddels is het bedrijf gegroeid naar totaal ca 12 ha, waarvan ca 8,5 ha rondom het huis en 3,5 ha elders. Inmiddels is zijn zoon in het bedrijf gekomen en werkt de hele familie mee op het land.

Op ‘t Hof teelt een veelheid van gewassen, waaronder Callicarpa, Symphoricarpus, Ilex, Spiraea ‘Snowmound’, Prunus, Chelone, Carthamus en Campanula.

Er wordt al sinds lange tijd op een biologische wijze geteeld, zodat hij zich vanaf 1 januari 2024 officieel ‘in omschakeling naar Biologisch’  en in 2026 écht ‘Biologisch’ (skal gecertificeerd ) mag noemen.

De biologische aanpak levert extra werk op: er wordt volop mechanisch en met de hand geschoffeld. De hoofdpaden blijven onkruidvrij door het onkruid te verhitten.

Onkruid was er op deze 8,5 ha nauwelijks te vinden!  Het gewas staat er prima bij: het is zeker mogelijk om op een biologische manier een prachtig gewas te telen.

De bedrijfsfilosofie is, dat er zoveel mogelijk eigen materiaal wordt opgekweekt, zodat de overgang van stekbed naar de definitieve standplaats zo min mogelijk problemen oplevert. Stek en jonge planten worden gepoot in biologisch afbreekbaar folie, wat aanzienlijk scheelt in de onkruiddruk. Er wordt teeltwisseling uitgevoerd met de vaste planten. De heesters staan, i.v.m. de teeltduur, op vaste plekken.

De teelt verloopt naar wens. De Ilex heeft een prima besbezetting en dat geldt ook voor de Callicarpa, die nu juist overgaat van bloei naar bes.

De Carthamus wordt deze dagen geoogst en levert naar tevredenheid op. Binnenkort start op ‘t Hof met Chelone en Symphoricarpus. Van het perceel verderop, wordt Dianthus gesneden en aangevoerd.