Over onsNieuwsWaarom we op Moederdag verwend worden met bloemen
8 mei 2023

Waarom we op Moederdag verwend worden met bloemen

Auteur: Mooi wat bloemen doen

Op 14 mei genieten we van een overheerlijk ontbijt op bed. Vervolgens ploffen we ontspannen op de bank, omdat alle dagelijkse verplichtingen ons uit handen worden genomen, en staren we met een zelfgemaakte macaroniketting om onze nek naar een met zorg uitgekozen boeket. Waar hebben we dit allemaal aan te danken? Waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? We hebben wat feiten en nice to knows voor je op een rijtje gezet.

GEEN MOEDERDAG ZONDER BLOEMEN

Waarom worden we op Moederdag verwend met kleurrijke bloeiers en gaan we zelf ook nog even met een bos lievelingsbloemen bij moeders langs? Er zijn verschillende verhalen.

Vanaf de 15e eeuw werd een dag ter ere van de heilige Maria gevierd (Groot-Brittannië). Daarna werden alle moeders deze dag in het zonnetje gezet. Arme dienaars verbleven regelmatig ver van hun moeder bij rijke werkgevers. Voor deze gelegenheid mochten ze een prachtige bos plukken van het land van de meester, om mee te nemen naar huis.

Een ander verhaal is dat het is ontstaan in Boston. Hier introduceerde in 1870 schrijfster en feministe Julia Ward Howe een campagne voor pacifisme en ontwapening van vrouwen. In 1907 werd deze campagne een succes, toen Anna Marie Jarvis de dag voor moeders aan ging jagen. Ze wilde iets doen om alle moeders te eren na het overlijden van haar eigen moeder. Daarom trakteerde ze alle moeders in de kerk op een anjer.

In 1924 werd Moederdag ook in ons land geïntroduceerd, door de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde. De campagne draaide om het weggeven van bloemen. De bloemenverkoop in Nederland werd zo enorm gestimuleerd. Op basisscholen in Rotterdam werden zo’n 30.000 bloemen uitgedeeld. Hierdoor groeide de dag snel uit tot de Moederdag hoe we het nu kennen.

EEN AANTAL WEETJES OP EEN RIJ

  • Bloemen zijn nog steeds het favoriete Moederdag-cadeau. Rozen staan met stip op één. Maar kies vooral de lievelingsbloem van je moeder!
  • Je kunt tegenwoordig ook bloemen laten bezorgen op de dag zelf. Ze zelf bij mams langsbrengen blijft uiteraard leuker.
  • Op Moederdag geven mannen bijna een derde meer uit voor hun moeder dan op Valentijnsdag voor hun geliefde.
  • Bloemen zijn niet alleen favoriet als Moederdag-cadeau, maar ook als cadeau bij andere gelegenheden. Meer dan de helft van de gevers geeft een prachtige bos omdat ze weet dat de ontvanger het leuk vindt om bloemen te krijgen. Een groot deel ziet bloemen als een persoonlijk cadeau en geeft ze regelmatig aan iemand.
  • Snijbloemen worden gezien als mooi, liefdevol, vrolijk en je slaat er nooit de plank mee mis.
  • In Amerika wordt op de vierde zondag van oktober Schoonmoederdag gevierd. Dus als je een goede indruk wilt maken…

Credit: Mooi wat bloemen doen