Over onsNieuwsLoek deelt zijn verhaal
5 januari 2024

Loek deelt zijn verhaal

Welkom in de kleurrijke wereld van Berg Roses. In deze blog neemt Loek van Adrichem ons mee in het eindeloze assortiment van Berg Roses.

De roots als kwekers stammen al af uit het jaar 1900. In 2007 heeft de huidige eigenaar Arie van den Berg het rozenbedrijf overgenomen van zijn vader Mathijs en oom Martien, die samen in 1975 de rozenteelt startten. De vierde generatie is dus momenteel actief als kweker. Berg Roses gelooft in de diversiteit van de kwekerij, een breed assortiment maakt het interessanter voor de klant.

Buiten Nederland heeft Berg Roses een kwekerij in Naivasha (Kenia). In Nederland telen zij 12 soorten grootbloemige rozen op 160.000 m2. In Kenia worden 35 soorten middelgrootbloemige rozen geteeld op een oppervlakte van 550.000 m2. De in Nederland geteelde rozen worden onder de merknaam Berg RoseS verhandeld. Door de grote verscheidenheid aan kleuren passen de rozen bij elk memorabel moment in het leven. 95% van de rozen van Berg Roses zijn bestemd voor de internationale markt en vinden hun weg naar bloemenspeciaalzaken van Moskou tot Los Angeles en van Oslo tot Singapore.

In de kassen van Berg Roses staan niet alleen maar dezelfde soorten, maar juist veel andere soorten samen. Nieuwe soorten worden soms gevonden tussen een ander gewas, zoals de Doris Day (uit de Sophia Loren) en Avalanche Peach (uit de witte Avalanche). Deze mutanten worden verder getest en vermeerderd. Omdat je de soort zelf hebt gevonden, mag je exclusief telen. Van de Berg is er daarom ook altijd scherp op of er mutanten tussen het gewas zitten. Elk jaar worden er veel soorten getest, vorig jaar zelfs 200. Ook al is de kans heel klein dat hier een nieuw gewas uit komt.

De kwekerij is sinds kort overgegaan op 100% ledverlichting. Hiermee hebben zij jaarrond in de Nederlandse kassen meer licht dan in Kenia. Door deze ontwikkelingen is het mogelijk om de productie in de winter hetzelfde te houden als in de zomer.

De Nederlandse en Keniaanse rozen vullen elkaar goed aan. Wanneer het weer in Kenia tegen zit, kunnen ze dit goed opvangen met de Nederlandse rozen. In Kenia staan de rozen in lage, plastic kassen. Er zijn hier geen lampen en verwarming, dus je bent erg van de natuur afhankelijk. Gewassen staan gemiddeld 4 tot 5 jaar.