Over onsNieuwsEen terugblik op de regiobijeenkomsten van 2022
10 mei 2022

Een terugblik op de regiobijeenkomsten van 2022

Auteur: Paul Heijmink, Productfotograaf Plantion

Regiobijeenkomsten zijn in het leven geroepen om de organisatie dichter bij de leden en gastleden te brengen en op een ongedwongen wijze ervaringen, wensen en plannen uit te wisselen. 

Het was fijn te merken dat, na een periode van beperkt persoonlijk contact, er veel belangstelling is om in de eigen regio een toelichting van Plantion te krijgen over de plannen voor de toekomst. Uiteraard was het voor Plantion goed om te horen wat er speelt in de verschillende regio’s. In de regio Westland waren we te gast bij Kwekerij Van der Lugt, hier kwamen er vanuit de aanvoerders enkele belangrijke punten naar voren: onder andere de ruimte in de tijd om op de PDM (Plantion Digitale Marktplaats; webshop) producten aan te bieden, zodat deze de volgende dag al geleverd kunnen worden. Ook pleitte Marcel van der Lugt voor het regelmatig aanvoeren, waardoor kopers op bepaalde producten kunnen rekenen. Eén van de opmerkingen die me bij bleef was “de koper bepaalt wat er voor de klok komt”, met andere woorden als de kopers bereid zijn een goede prijs te betalen, komt en blijft de aanvoer vanzelf komen.

Regio Zuid

In Veghel (regio Zuid) waren er weer wat meer kwekers van zomerbloemen uit de vollegrond aanwezig op het bedrijf van Mts Van der Steen-Kwinten. In de bijeenkomsten werd door Plantion een aantal vragen gesteld aan de aanwezigen, waaronder “Wat betekent Plantion voor jou?” en “Wat is voor de aanvoerder de toegevoegde waarde van de coöperatie?”. In de regio Zuid werd, net als op andere locaties, het persoonlijke contact en de betrokken sfeer van Plantion als positief genoemd. Het wordt gewaardeerd dat leden op een bijeenkomst als deze hun input kunnen geven en ideeën kunnen aanreiken aan de organisatie.

Regio Noord-Holland

In de regio Noord-Holland was de bijeenkomst bij Vireõ in De Kwakel. Na een rondleiding door de kassen met een indrukwekkende hoeveelheid potrozen in diverse maten en kleuren, ging de discussie voornamelijk over het transport vanuit Noord-Holland, via Aalsmeer, naar Plantion. Met name de koelketen is een zorg van de kwekers. Een probleem wat door de transportbedrijven moet worden opgelost, maar waarbij Plantion eventueel een stimulerende rol kan spelen. Plantion wordt als veiling beschouwd als goede “toegang tot de Nederlandse markt”. Door Plantion werd nog geattendeerd op het nieuws dat Plantion voorkeursleverancier is geworden van GRS, een grote keten van tuincentra in Nederland.

Terugkijkend op drie bijeenkomsten in 2022 kan ik vaststellen dat de betrokkenheid van de (gast)leden in alle regio’s over en weer wordt gewaardeerd. Het, in een informele sfeer, bijpraten van de aanvoerders en luisteren naar de meningen en ervaringen uit het land is een waardevolle aanvulling van de twee Algemene Ledenvergaderingen per jaar.