Over onsNieuwsDuurzaamheid bij Nederlandse bloemenkwekers
10 juli 2023

Duurzaamheid bij Nederlandse bloemenkwekers

Auteur: Bloomer

Duurzaamheid begint een steeds belangrijker en ook algemener begrip te worden. Niet alleen onder bedrijven, zoals Nederlandse bloemenkwekers, maar ook onder consumenten. Zo leggen zij steeds vaker de vraag bij bloemisten neer hoe het zit met de duurzaamheid van het product die zij in de winkel aanschaffen. In de blogs, zoals ‘Op bezoek bij de kweker’ kan je altijd lezen op welke manier(en) er duurzaam geteeld wordt. Dat kan namelijk op vele manieren!

De belangrijkste duurzame initiatieven die kwekers toepassen leggen wij je graag uit. Deze achtergrondinformatie kan jij, in combinatie met jouw eigen bloemenkennis, vervolgens meegeven aan jouw klanten. Op deze manier krijgt de consument een veel beter beeld hoeveel er geïnvesteerd wordt in het bloemetje dat zij bij jou kopen.

Duurzaamheid bij Nederlandse bloemenkwekers

Waterbeheer

Is het je weleens opgevallen dat er naast kassen vaak enorme bassins staan? Regenwater zit vol met vitaminen en mineralen die erg goed zijn voor bloemen en planten. Juist daarom kiezen kwekers ervoor om met de natuur samen te werken. Met de installatie van een geavanceerd irrigatiesysteem wordt overtollig water terugpompt naar de bassins en kan dit water opnieuw worden ingezet. Middels deze techniek wordt er bij de kwekers niet tot nauwelijks drinkwater ingezet bij de productie en wordt er zo veel mogelijk water hergebruikt.

Warmtenetwerk

Vele bloemen en planten hebben warmte nodig om goed te kunnen groeien tot het allermooiste product. Kwekerijen maken veelal gebruik van geothermie (aardwarmte) via een aansluiting met het warmtenetwerk. Zo zijn kwekers minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en dragen minder CO2 uit. Is er toch een te veel aan CO2 geproduceerd? Dit wordt in fabrieken opgeslagen en gaat weer naar de kassen die het nodig hebben voor de groei van de gewassen. Op deze manier wordt er zo klimaat neutraal mogelijk gewerkt. Ontzettend goed, maar dit maakt de bloemen helaas niet goedkoper. Wel het streven naar een zo klein mogelijke footprint.

Lees hier verder.

Duurzaamheid bij Nederlandse bloemenkwekers