Over onsNieuwsBloeiende passie
24 mei 2022

Bloeiende passie

Auteur: Frans Nienhuis (eigenaar Plantenwinkeltje van Frans)

Vaste planten, een welkome aanvulling op het verkoop assortiment!

In deze tijd van het jaar worden alle potten en bakken gevuld met allerlei zomerbloeiers in de mooiste kleuren. Bij een goede verzorging door de klant kan deze daar een zomer lang tot diep in de herfst plezier aan beleven. Toch is het een goede beslissing om ook vaste planten in het assortiment op te nemen.

De laatste jaren kunnen we uit steeds meer soorten en variëteiten kiezen en worden veel soorten bloeiend aangeboden, wat de keuze voor de consument vergemakkelijkt. Net als in de mode zijn trends en stijlen te onderscheiden. Waar het vroeger alleen ging om grote bloemen in opvallende kleuren, is er vandaag de dag ook veel interesse in planten die meer natuurlijk ogen, dus met een verfijnder uiterlijk. Een grote promotor hiervan is tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo, die inmiddels wereldberoemd is met zijn prachtige plantencombinaties. Kenmerkend voor zijn stijl, die bekend staat als de Dutch Wave is, naast het gebruik van grote groepen bijzondere vaste planten, de toepassing van grassen van hoog tot laag. In het openbaar groen zien we gelukkig ook dat natuurlijke ogende vaste planten steeds vaker worden toegepast. Men noemt deze stijl prairiebeplanting. De toegepaste planten zijn vaak onderhoudsvriendelijk en droogte bestendig en geven openbare ruimtes een aantrekkelijk uiterlijk.

Wie prachtige voorbeelden van de ontwerpen van Piet Oudolf wil zien kan eens gaan kijken in de Vlinderhof in het Maximapark in Leidsche Rijn (Utrecht) en de recentelijk aangelegde tuin bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Een prachtig voorbeeld van prairiebeplanting vinden we o.a. bij het NS station in Dieren (Gld.) Wie daar is geweest kan letterlijk niet meer om soms manshoge vaste planten heen en zal zeker geïnspireerd raken om ze ook zelf te gebruiken!

Credit: Plantenwinkeltje van Frans

Volg hier het Plantenwinkeltje van Frans op Instagram!