fbpx

Zomerbloemen van de kleigrond

Cleoverde, Gendringen

Zij was bloemist en vervolgens filiaalhouder van een tuincentrum Hij inkoper voor onder andere Duitse bouwmarkten. Maar ‘omdat de wereld nu eenmaal groter is dan Nederland’, vertrok het paar naar Costa Rica, waar ze een bloeiend exportbedrijf in kamerplanten, stek en tropische bloemen opzetten. Vier jaar geleden keerden ze terug naar Nederland om een kwekerijvoor zomerbloemen te starten. “Dat was de enige schakel in het proces waar we nog geen ervaring mee hadden.”

Het zijn eigenlijk gewoon ‘avonturiers met verstand van groen’. Niet gehinderd door schroom of angst trekken Marc en Anne-Marie Cleophas door het leven. Op hun bedrijf in de Achterhoek is alles nog volop in ontwikkeling. De Kwekerij die ze in 2012 kochten, wordt volledig opgeknapt. Marc: “We weten precies hoe we het willen hebben en werken daar stapje voor stapje naar toe. over vijf jaar ken je het niet meer terug.” Hij schetst hoe de entree wordt, en het huis. Op termijn komt er misschien ook een pluktuin met landwinkel. “We willen knallen. Als straks alles op orde is, kunnen we bijvoorbeeld klanten van Plantion uitnodigen om de kwekerij te bezichtigen en met hen van gedachten te wisselen over bijvoorbeeld het sortiment. Bloemisten willen altijd net wat anders, iets extra’s. Wij hebben nog ruimte.”

Kleigrond

Marc en Anne-Marie hebben 1,3 hectare teeltoppervlak. Ze kweken momenteel sedum, lysimachia, margrieten, siergrassen, vrouwenmantel en pioenrozen. Anne-Marie: “We vatten het vaak samen als zomerbloemen, maar we hebben ook najaarstakken.” De Kwekerij staat op kleigrond, niet de makkelijkste bodem. “De grond is hier óf keihard, óf vet en nattig.

‘Als je jezelf voor de gek houdt, word je door de natuur keihard afgestraft’

Maar ja, klei houdt wel voedsel en water vast. De bloemen kunnen lange tijd reserves uit de grond halen en dat merk je aan de kwaliteit: “De stelen zijn sterker en de bloemen zijn langer houdbaar zodat de consument er goed van kan genieten. Onze pioenrozen staan drie weken.” Ze hebben bewust gekozen voor een kwekerij zonder glastuinbouw. Marc: “Meer afhankelijk zijn van de natuur, dat ligt ons.” Het spuiten willen ze tot een minimum beperken. Anne-Marie, lachend: “Straks ga ik weer 1.000 m² schoffelen. En nee, dat vind ik niet leuk.” Maar het hoort erbij.

cleoverdeZelf ervaren

Aan de rand van de kwekerij staan bijenkasten om de natuur een handje te helpen. De hond en de twee poezen, alle drie meegenomen uit Costa Rica, scharrelen tussen terras en aardbeienplanten. Marc: “We hadden allebei nog niet eerder bloemen gekweekt, maar wel veel ervaring in andere schakels van de keten. Als eerste hebben we een basis aangeplant en zijn gaan observeren: wat gebeurt er, hoe lang duurt het? veel logisch nadenken, mensen erbij vragen als je er zelf niet uitkomt, kijken hoe anderen het doen. Maar vooral: zelf ervaren. Mensen kunnen je nog zo goed adviseren, jij moet het doen. En je kunt een heel plan maken, maar je loopt altijd tegen dingen aan waar je op dat moment een oplossing voor moet zoeken. En als je jezelf voor de gek houdt, word je door de natuur keihard afgestraft.”

Zeker zeven maanden zijn Marc en Anne-Marie bezig geweest met ruimen. “Er lag van alles in de schuren, maar ook buiten op en in de grond. Ik heb weet-ik-hoeveel schroevendraaiers uit de grond gevist.”

Geduldig

Ze zijn gedreven en geduldig, letten continu op de kwaliteit. In Costa Rica begeleidden ze zelf het hele proces – van inpakken, verladen tot aanlevering in de (lucht)haven. Anne-Marie: ‘We zijn naar Costa Rica gegaan omdat veel planten voor de export ervandaan komen. We hadden direct contact met de kweker, en konden de wensen vanuit het veeleisende Nederland goed overbrengen.” Zo werkten ze aan het vertrouwen tussen beide landen. Anne-Marie: “Door veel te praten en eerlijk te zijn, bouwden we een stevig bedrijf op.”

Alles via Plantion

In Gendringen lijkt de geschiedenis zich te herhalen: handen uit de mouwen en in gesprek gaan met andere kwekers, bloemisten en de veiling. Marc: “We willen alles via Plantion vermarkten. Niet alleen omdat de kleine kweker hier goed terecht kan zonder te worden ondergesneeuwd door de groteren. Ook omdat we ons door de veiling gesteund voelen. Plantion heeft zicht op het aanbod van de andere kwekers en denkt mee over dat van ons. Ze komen hier langs om advies uit te brengen over de uitbreiding van ons assortiment en we mogen monsters tentoonstellen in hun presentatieruimte.” Een verbeterpuntje ziet hij wel: “Onze bloemen hebben dankzij de kleigrond een goede kwaliteit. Daar werken we ook hard aan. Maar als je op de veiling op basis van loting achteraan staat met je handel, is de opbrengst per definitie lager. Daar zouden we iets op moeten verzinnen met elkaar. Tegelijkertijd moeten wij onze naamsbekendheid vergroten. Dat helpt ook.”

Terug naar overzicht