Over onsNieuwsOn the way to PlanetProof met OVATA
21 december 2023

On the way to PlanetProof met OVATA

Wat ooit in 1987 is begonnen als ‘Plantenkwekerij Hans Ammerlaan’ is uitgegroeid tot OVATA. Vernoemd naar het stekje waar het allemaal mee begon, de Crassula ovata. OVATA is, na de nieuwbouw in 2007, een geautomatiseerd, gerobotiseerd en gemechaniseerd glastuinbouwbedrijf, gespecialiseerd in het produceren van succulenten, met 80.000 m² kassen.

Bijzonder aan deze kweker is dat zij naast de bekende MPS keurmerken ook al 6 jaar lang het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ dragen. On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk dat laat zien dat voedings- en sierteeltproducten duurzamer zijn geproduceerd. Door producten met dit keurmerk te kopen, maak je een betere keuze voor natuur, klimaat én dier.

Een doelstelling van OVATA is dat zij in 2028 Skal gecertificeerd zijn. Hier zijn zij al goed naar op weg, want ze gebruiken al bijna 100% biologische gewasbeschermingsmiddelen en kweken al een tijdje volledig veenvrij. Dit vraagt om een nieuwe manier van kweken, waarmee je vertrouwd moet worden, denk bijvoorbeeld aan water geven en bemesting. De volgende stap waar nu mee begonnen is, dat is de transitie van kunstmest naar duurzame organische meststoffen.

Bekijk hier het verschil tussen gangbare, biologische en On the way to PlanetProof teelt van producten. Wat dit keurmerk voor een kweker van bloemen en planten het meest verschilt van het MPS keurmerk, is dat er ook gecontroleerd wordt op dier en welzijn, bodem en flora en fauna.

In de nieuwe kassen van OVATA is gebruik gemaakt van diffuus glas. Dit geeft een betere spreiding van het licht, wat voor een aantal van de succulenten beter werkt. Het groeiseizoen voor OVATA loopt van februari tot in november. In de winter is de productie lager, de planten staan als het ware stil, dat komt mede omdat er geen belichting gebruikt wordt. De omstandigheden waarin de succulenten van nature in groeien, wordt bij OVATA zo goed mogelijk nagebootst in de kas, zoals de hoeveelheid licht en soort grond. Daarom zeggen ze bij OVATA: groeien in harmony met de natuur.

Foto van On the way to PlanetProof
On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof is nu vooral bekend uit de supermarkten. Duurzaamheid en het bijdragen aan een betere wereld leeft onder de consument. Dit keurmerk is onder voedingswaren al erg bekend, in de sierteelt sector minder. Het is zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen en ook in onze sector On the way to PlanetProof groot te maken. Benieuwd geworden naar de eisen en wil jij jouw kwekerij aansluiten? Bekijk dan op de website van On the way to PlanetProof waaraan je moet voldoen.

Bij Plantion veilen naast OVATA nog 8 kwekers onder het keurmerk On the way to PlanetProof!

Zij gingen je voor

Foto van OVATA
OVATA
Foto van Stolk Brothers
Stolk Brothers
Foto van Kwekerij op 't Hof
Kwekerij op 't Hof
Foto van Vilosa
Vilosa
Foto van Karma Plants
Karma Plants
Foto van Prima Agro BV
Prima Agro BV
Foto van Vreugdenhil Bulb & Plants
Vreugdenhil Bulb & Plants
Foto van Tesselaar Alstroemeria
Tesselaar Alstroemeria
Foto van Firma A. Vreugdenhil
Firma A. Vreugdenhil
Foto van Kwekerij De Sassenhof
Kwekerij De Sassenhof