Over onsNieuwsLivebeelden maken KOA compleet
2 december 2021

Livebeelden maken KOA compleet

Aan de hand van haar vader ging de twaalfjarige Petra van Ginkel al graag mee naar de veiling. “Een veiling is een soort flipperkast: je moet op tijd drukken.” Sinds corona komt Van Ginkel minder bij Plantion en heeft ze het Kopen Op Afstand (KOA) definitief omarmd. “Het scheelt me per dag drie uur rijden.”

“Ik heb altijd iets met computers gehad. Bouwde als tiener mijn eigen pc. Maar Over KOA was ik niet meteen enthousiast. Het systeem haperde of de afbeeldingen van de producten wilden niet laden…” Die kinderziektes zijn er inmiddels al lang uit. Nu zit Petra van Ginkel, op maandag, woensdag en vrijdag om 05.15 uur thuis achter de computer. Geheel tevreden. Want om 08.15 is de inkoop klaar en een half uur later staat ze al in de winkel, zoals ze haar tuincentrum noemt. “KOA is fantastisch, het scheelt me per dag drie uur rijden.”

KOA is me dierbaar

Afgelopen zomer heeft Plantion op strategische plekken in de afmijnzaal camera’s geplaatst waardoor online klokkopers het hele veilproces thuis kunnen meebeleven. Plantion testte deze aanvulling op het systeem met een aantal kopers. Van Ginkel zat in het testpanel: “Als ik op mijn scherm zag dat een partij werd geveild, terwijl de informatie van de vorige partij nog op het scherm stond, liet ik dat weten. Zo heb ik heel wat zaken doorgegeven aan Carlo van de ICT-afdeling van Plantion. Ik wil gewoon dat het goed werkt, want KOA is me dierbaar. Dat weet André van Kruijssen (algemeen directeur Plantion) ook. Hij appte vanmorgen nog: ‘Het gaat goed met je kindje’.”

Meer gevoel

Kopen op de klok is topsport, volgens Van Ginkel. “Een mooi assortiment is essentieel voor je bedrijf. Het is een hele kunst om steeds de goede producten bij elkaar te kopen. Daarom is de livestream zo belangrijk, de beelden maken het plaatje voor mij compleet. Je hebt veel meer gevoel bij de producten dan met alleen een foto. De informatie die de aanvoerders zelf geeft is ook niet altijd helemaal betrouwbaar. Ik heb weleens roze hortensia’s gekregen terwijl ik blauwe had gekocht. Dat kan me nu niet meer gebeuren.”

Dwergpapegaaien

Tuincentrum van Ginkel is geen doorsnee tuincentrum. In het 1 hectare grote pand zie je kamerplanten en snijbloemen en loop je langs gezellig ingerichte hoekjes met meubels en kussens. En midden in de zaak staat een grote volière met dwergpapegaaien. “Vroeger hadden we ook een volière, als kind keek ik uren naar de vogels.” Van Ginkel is weleens uitgenodigd mee te doen met de GroenRijk-formule. “Dan moest ik het aanbod kamerplanten halveren. Maar dat brede assortiment is nou juist onze aantrekkingskracht. Ik doe alles op gevoel. Van klanten hoor ik vaak dat de sfeer hier zo goed is, dat we niet overdreven commercieel zijn. Laatst zei iemand: ‘Dit is de enige winkel waar ik mijn man mee naartoe krijg’.”

Plantion Bezorgservice

Naast medewerkers die al jaren in de zaak staan, werkt ook Van Ginkel senior nog vrijwel dagelijks mee. “Mijn vader haalt meestal de bloemen en planten die ik heb gekocht bij Plantion. En als hem dat op een gegeven moment teveel wordt, maak ik gebruik van de Plantion Bezorgservice.”