1972
DE GROTE STAP
In 1972 waagt Bram Bernhard senior de grote stap naar Luttelgeest. Twaalf jaar eerder is hij als 17-jarige jongen in het Amsterdamse bedrijf van zijn vader gekomen. Peterselie, komkommers, andijvie en ander groenten telen ze daar, onder platglas. Bram is ambitieus, schakelt om naar freesia’s in staand glas en het bedrijf barst binnen enkele jaren uit zijn voegen. Hij ziet een advertentie in de krant: een hectare grond in de Noordoostpolder! Als hij op ballotagegesprek moet bij rentmeester Schuiling, staat zijn vader voor hem in en mag hij naar Luttelgeest. Daar bouwt Bram kassen van goede kwaliteit (‘ze staan er nog steeds!’) en start een eigen transportbedrijf. Zijn kwekerij groeit van één naar twee naar drie hectare. In 1987 komt zoon Simon in het bedrijf, in 1998 gevolgd door Bram junior. Bram senior stopt officieel in 2000, maar blijft zijn zoons met raad en daad bijstaan. Inmiddels is ook kleinzoon William in het bedrijf actief.
2021
KWALITEIT VOOROP
Anno 2021 heeft Kwekerij Bernhard drie succesvolle bedrijven met snijrozen, Phalaenopsis en tuinplanten en een apart bedrijf voor geconditioneerd transport. De producten vinden hun weg binnen heel Europa naar de betere retail, cash & carry’s en tuincentra. Zo’n 20 procent gaat naar de veilingen, waaronder Plantion. Bernhard mag dan ‘een grote jongen’ zijn geworden, het ambacht en de kwaliteit staan net zo hoog in het vaandel als vroeger ‘want een goed product verkoopt zichzelf’. De vuistdikke Avalanche-rozen zijn al open als ze het bedrijf verlaten, maar staan ook dan nog minstens 14 dagen op de vaas. De Phalaenopsiscollectie telt ruim 200 soorten, maar Bernhard blijft alsmaar speuren naar extra varianten. En intussen investeert het bedrijf serieus in duurzaamheid: “Als bijdrage aan een schonere wereld en om een unieke verkooppositie te creëren richting onze klanten.”
2025
ENERGIENEUTRAAL
Het initiatief voor een energieneutraal bedrijf dateert uit 2014, ook vanuit een gezond eigen belang: “We wilden niet langer afhankelijk zijn van omhoog schietende energieprijzen door ruzies over aardgas, Brexit, een gesloten Suezkanaal of een wispelturige overheid.” Na zes jaar ploeteren realiseert Bernhard een veld met 45.000 zonnepanelen. Daarnaast start het bedrijf dit najaar met geothermie. Op 2 kilometer diepte wordt warm water opgepompt. Het water verwarmt de kassen en vloeit afgekoeld weer terug in de aarde. De kasverwarming is daarmee helemaal duurzaam, het stroomverbruik voor de helft. Komende jaren schakelt Bernhard over naar ledbelichting. Vanaf 2025 zal dan elke roos en elke plant zonder gebruik van fossiele brandstoffen van de kwekerij af gaan. De innovaties leverden het bedrijf onlangs de titel Ondernemer van het Jaar in de Noordoostpolder op. Bram junior: “We pionieren graag, zoals mijn opa in Amsterdam met groenten begon en zoals mijn vader het avontuur in Luttelgeest aanging.”