1987 – Geen kuddedier
Opgegroeid tussen de kassen richtte Marcel Duijvesteijn in 1987 MDK Plants & Decorations op. “Ik zag uitdaging in de teelt van kamerplanten. Met kwaliteitsproducten wilde ik een goede naam opbouwen.” Het bedrijf verhuisde eerst van Delfgauw naar Bleiswijk en vervolgens in 1996 naar de huidige locatie in Honselersdijk. De teelt van snijgroen kwam erbij en de commerciële naam wijzigde in MDK Flowers & Greens. Kort na de eeuwwisseling breidde het bedrijf uit en werd een mobiel tafelsysteem in gebruik genomen. Maar Marcel keek alweer verder en maakte eigen keuzes. “Daar waar de kudde graast, staat het minste gras. We konden beter in het buitenland produceren.” Sri Lanka en Peru waren opties maar het werd Ghana, een stabiel land met een goed klimaat. MDK begon er met snijgroen, later kwamen daar Heliconia’s en potplanten bij. De locatie werd jaarlijks uitgebreid tot de huidige omvang van 25 hectare en wordt de komende jaren nog eens verdubbeld.
2021 – Van product naar concept
Vorig jaar kwam zoon Jim in dienst, na zijn studie aan de Hogere Agrarische School in Delft. Hij is verantwoordelijk voor de kostprijzen en productieplanning en voor de logistiek tussen Nederland en Ghana. “Het bedrijf is in transitie. Ons businessmodel verschuift van product naar concept”, zegt hij. Marcel: “Onder de merknamen Beautanic Lifestyle (hydroplanten) en LovinGreen (kamerplanten) leveren we concepten voor tuincentra. Mijn andere zoon Roy presenteert deze in de tuincentra. Je moet vanuit de consument denken.” Recentelijk verwisselde MDK het lidmaatschap van Royal FloraHolland voor Plantion. “We zijn best een beetje fan van Plantion. Ze nemen goede initiatieven zoals KOA met livebeelden, het openstellen van Klok Voorverkoop voor planten en een Raad van de Toekomst.” Jim: “Ik ben nog eens bij André van Kruijssen langs geweest, toen ik stage liep in Holambra.”
2025 – Duurzaamste kamerplant
“We zijn een van de meest duurzame kamerplantenbedrijven van Nederland”, zegt Marcel. Locatie Honselersdijk is aangesloten op aardwarmte en zonnepanelen. De planten staan in potten van gerecycled materiaal, afval wordt gescheiden. Ook wil MDK van potgrond over naar witte vulkaankorrels. Jim: “Die stoten veel minder CO2 uit dan normale potgrond en gaan heel lang mee.” In Ghana heeft MDK daarnaast een welzijnsprogramma voor zijn medewerkers met gratis transport, warme maaltijden, gezondheidszorg en opleidingen. Verder timmert MDK aan de weg met innovaties. Marcel ontwikkelde de Beautanic Hydropot met een ingebouwd reservoir en een watermeter. “De consument weet vaak niet hoeveel water hij moet geven. Dat lossen we hiermee op. De hydroplanten zijn niet duurder dan planten die in potgrond geteeld zijn.” Zijn glimlach verraadt iets… “We willen dit nog makkelijker maken en zijn daarom ook bezig een app te ontwikkelen, waarbij planten zelf kunnen aangeven of ze dorst of honger hebben.”