Over onsNieuwsGezellig samen op de tribune van Plantion
22 juni 2022

Gezellig samen op de tribune van Plantion

Emmers met bloemen en karren vol perkgoed staan op de stoep bij SUUS Groen en Bloem. Ertussen Bea Kokje, druk bezig met het schikken van haar waren. Klanten lopen in en uit . Een lach en een praatje. Dat typeert de bloemisterij aan de Hogestraat in Druten.

Tekst: Sanne van den Biesheuvel

Eenmaal binnen kijk je je ogen uit. Een wand met snijbloemen, veel decoratie-materiaal en groene planten voor in huis. Achter de winkel wacht een verrassing: een buitengedeelte met tuinplanten, perkgoed en olijfbomen. “We zijn dus bloemisterij en tuincentrum ineen. Als je voor de winkel staat, heb je geen idee hoe groot het eigenlijk is”, zegt Bea Kokje, terwijl ze kijkt wat medewerker Antoine aan het doen is. “Gaat het goed?” Antoine knikt heftig ja en toont een brede glimlach. Hij is cliënt van zorginstelling ’s Heeren Loo en is al 21 jaar trouwe medewerker op deze groene stek.

Verder in de bloemen

Twee jaar geleden startte Bea samen met dochter Suzanne de winkel in Druten, daarvoor waren ze actief in Wijk bij Duurstede. Ze zit al 39 jaar in de bloemen. “Het is mijn leven. En dan te bedenken dat ik eerst in het bankwezen heb gewerkt.” Het begon allemaal in de jaren tachtig, toen haar man geen werk vond in het onderwijs en gevraagd werd te komen werken in een bloemenwinkel. Later nam Ton de bloemenshop over en koos Bea ervoor om mee te gaan helpen. Er volgde een tweede bloemisterij. “Hij een zaak en ik een zaak, we boksten tegen elkaar op. Dat was leuk én leerzaam.” Uiteindelijk is Ton, nadat hij door een zware rughernia niet meer mocht tillen, alsnog in het onderwijs beland. Bea ging verder in de bloemen.

Nieuwe start

In 2007 sloeg het noodlot toe. Dochter Suzanne raakte zwaar gewond bij een scooterongeluk en moest haar droom om te werken met jonge delinquenten achter zich laten. Ze ging meehelpen in de zaak van haar moeder en volgde de opleiding Bloem&Design in Houten. Niet veel later besloten ze te vertrekken uit Wijk bij Duurstede. Bea: “Het winkelcentrum waarin wij zaten ging op de schop en we wilden ergens anders een nieuwe start maken.” Ze werden getipt over een pand aan de Hogestraat in Druten. Bea: “Er zat al een bloemisterij, ’t Stekje, en de eigenaar ging met pensioen. Ik weet nog dat Suzanne over de drempel stapte en meteen zei: dit is het!

Maatschappelijk tintje

Moeder en dochter zijn aan elkaar gewaagd en vormen een sterke combinatie. Een duidelijke rolverde-ling zorgt volgens Suzanne voor een soepele samenwerking. “Bea is van het buitenspul, ik regel alles binnen. Dat weten de meiden die hier werken ook. En komt ze dan toch binnenstormen voor het een of ander, dan stuur ik haar weer naar buiten, haha.” De 30-jarige Suus is gespecialiseerd in boeketten, bruids- en rouwwerk. “Vooral dat laatste is mooi om te mogen doen. Dat je op deze manier kan bijdragen aan iemands afscheid.” Ook vragen mensen haar regelmatig om hulp bij het maken van een groenplan voor in huis. “Dat creatieve, dat vind ik echt het leukste aan het vak. En door onze samenwer-king met Antoine en Anke, beide van ’s Heeren Loo, is er toch ook dat maatschappelijke tintje waar ik destijds al voor wilde gaan.”

Altijd gezellig

Bea doet de inkoop voor SUUS Groen en Bloem. Ze is altijd klant geweest bij Plantion. “Ede is dichtbij, maar wat mij vooral aanspreekt is de gezelligheid. De mensen kennen je.” De 62-jarige zie je dan ook niet thuis achter de computer zitten om bloemen en planten te bestellen. “Ik ga altijd naar de veiling. Soms drie of vier keer in de week, soms maar twee keer. Eerst kijken, even het groen voelen. En dan allemaal samen op de tribune met een natje en een droogje. Dat vind ik geweldig. Het is echt altijd heel gezellig op de veiling.”

www.suusgroenenbloem.nl