Over onsNieuwsEen terugblik op de regiobijeenkomsten
11 december 2023

Een terugblik op de regiobijeenkomsten

Regio Westland

Donderdag 17 februari 2022, met een goede opkomst van aanvoerders, gastvrij ontvangen door Marcel van der Lugt van  Lugt Lisianthus voor de Regiobijeenkomst in het Westland. De deelnemers kregen een interessante rondleiding in de kas en een pleidooi van Marcel voor regelmaat in het aanleveren van product. Na een presentatie over de stand van zaken binnen Plantion en de plannen voor de middellange termijn, was er een interessante discussie over o.a. de balans tussen kostprijs, aanbod en prijsvorming op de klok en de mogelijkheden en kansen die er, naast het fysieke aanbod, liggen op de digitale markt.

Regio Zuid

Maandagavond 8 maart 2022 de goed bezochte regiobijeenkomst van Plantion in regio Zuid, in Veghel.  Na een welkomstwoord door Maatschap Van der Steen – Kwinten en een korte blik buiten op het veld, zijn de plannen en activiteiten van Plantion voor de korte en middellange termijn toegelicht door Guus en André. In de kring konden aanvoerders wensen en ervaringen kenbaar maken en daar werd zeker gebruik van gemaakt.

Regio Noord-Holland

Donderdag 10 maart Regiobijeenkomst Noord-Holland, bij Vireõ in De Kwakel. In twee groepen rondleiding door de kassen, de koelcellen en de verwerkingsruimte van potrozen. Een indrukwekkend gezicht! Na een bedrijfspresentatie van Vireo en van Plantion was er een goede discussie over o.a. de transportketen, de toegevoegde waarde van Plantion en de automatisering binnen de sector.

Regio Arnhem-Nijmegen

Op donderdag 22 september werden de aanvoerders uit de omgeving ‘Arnhem-Nijmegen’ welkom geheten op de kwekerij van Robert-Jan Derksen in Bemmel voor de jaarlijkse Regiobijeenkomst. Robert-Jan liet de aanwezigen de verwerkingslijn zien en nam ons mee naar een indrukwekkende hoeveelheid van ca 8 miljoen cactussen en succulenten. Uiteraard kwam daar ook de huidige situatie rond energie aan de orde. Derksen zoekt daarbij naar de balans tussen groei en lagere temperatuur.
Voorafgaand aan de toelichting over de stand van zaken binnen Plantion was er een goede klant van Plantion uitgenodigd, Joost Weijtens van bloemsierkunst Krayenhoff in Nijmegen. Hij kon vanuit zijn rol als koper een flink aantal vragen beantwoorden over digitaal inkopen, MPS en diverse andere onderwerpen. Na de toelichting op de ontwikkelingen op Plantion, was er een interactief gedeelte met de aanwezigen, waarbij de meningen gepeild werden over de eigen visie op o.a. mogelijke verbeteringen in de diensten van Plantion, de productie in de komende periode en het vertrouwen in de markt. De opmerkingen die daar zijn gemaakt zijn belangrijk voor bestuur en directie voor het beleid in de komende, wat onzekere maanden.

Regio Midden

Op 13 oktober waren de aanvoerders uit de regio ‘Midden’ te gast bij Phalaenopsiskweker Artisan van Wilco Verhoeven in Nieuwaal. Wilco opende de avond met een toelichting op zijn besluit om, na alle overwegingen over vernieuwingen die nodig zijn om goed te kunnen telen, de marksituatie en de gasprijzen met name sinds de inval in Oekraïne te stoppen met de teelt van Phalaenopsis. Onder het motto ‘stoppen hoort ook bij ondernemen’ heeft hij die keuze gemaakt en kan hij van zijn personeelsleden die al vaak lange tijd bij hem werken, op een verantwoorde manier afscheid nemen. In juni 2023 is de Phalaenopsis verleden tijd voor hem. Wilco nam ons mee in het proces van binnenkomst van plantmateriaal, naar de afkweek, sortering en verkoop van zijn product. Nagenoeg de hele kas van 2,5 ha staat nog vol en dat is en blijft een indrukwekkend gezicht. Na brood en soep, nam Guus van Logtestijn het woord en lichtte de situatie op Plantion toe en schetste waar Plantion druk mee bezig is: acquisitie, digitalisering, De Kas, inkoopdagen etc. René Willemsen, de voorzitter, nam de, in grote getalen aanwezige aanvoerders mee in een vragenronde om de stemming te peilen onder de aanwezigen op het gebied van productieverwachtingen in de komende periode en de verbeter- of aandachtspunten voor Plantion. Dat leverde interessante en waardevolle informatie op voor het bedrijf.

Regio Westland

Op 16 februari was Plantion te gast bij kwekerij De Barreveld in Honselersdijk voor de regiobijeenkomst Westland. Na soep en een broodje verzorgd door de catering van Plantion, konden een half uurtje ‘tuinen’ in één van de kassen van De Barreveld, rondgeleid door Lambert en Anouk Zwinkels. Er worden diverse kuipplanten gekweekt op dit perceel en ook een deel Phlebodium. Na een welkomstwoord van onze voorzitter, René Willemsen, sprak Guus van Logtestijn over de gang van zaken binnen Plantion en de actuele ontwikkelingen. Tenslotte presenteerde Mickey Hogervorst een interactief gedeelde om respons van de aanwezige aanvoerders te ontvangen en te bespreken. In een informele sfeer kon daarna nog met elkaar en met medewerkers van Plantion over diverse onderwerpen worden gesproken.

Regio Zuid

Op donderdag 9 maart zijn de aanvoerders in Regio Zuid gastvrij ontvangen bij Florius in Cuijk. Walter Arts, bedrijfsleider, verzorgde een uitgebreide rondleiding door het bedrijf. Wim van den Hoogen, één van de eigenaren van Florius, vertelde met passie over het veredelingswerk, de rol van zijn producten in de boeketten in de hele wereld en zijn geloof in de klok.
Hannah en Nenah Veens waren als kersverse vertegenwoordigers van de Commissie van de Handel aanwezig en konden hun ervaringen met inkopen op Plantion en de verkoop in hun drie winkels toelichten. Na een presentatie van René Willemsen en André van Kruijssen was er het inmiddels beproefde interactieve gedeelte, waarin de aanvoerders aangaven dat er wat onzekere tijden zijn, maar ze desondanks in grote meerderheid positieve verwachtingen hebben over de verkopen in het komende voorjaar..

Regio Noord-Holland

Op donderdagavond 30 maart was Plantion te gast bij Marginpar voor de regiobijeenkomst Noord-Holland. Na een welkomswoord van Michel Zaat (General Manager) en René Willemsen (voorzitter Plantion) is de groep rondgeleid door het splinternieuwe complex van Marginpar in Aalsmeer. Bram van Mil vertelde over het ontstaan van Marginpar, de werkwijze met de diverse buitenlandse kwekerijen en leidde ons door het proces van aflevering van de vliegtuigpallets tot het veilingklaarmaken.

Na afloop gaf Ellis van Verseveld namens Plantion een donatie aan de Marginpar Foundation.

De Marginpar Foundation helpt om het verschil te maken in het dagelijkse leven van de gemeenschappen om hen heen. Ze steunen de ontwikkeling van sterke gemeenschappen om mensen op te laten bloeien.ProjectenMarginpar helpt bijvoorbeeld bij de bouw van scholen en extra klaslokalen, verbetering van wegen en infrastructuur en het maken van gratis waterpunten voor de gemeenschap. Vanaf 2022 ondersteunt Marginpar deze gemeenschapsprojecten via de Marginpar Foundation. Deze stichting neemt deel en investeert in lokale projecten in gemeenschappen die verbonden zijn met de kwekerijen van Marginpar. Het zit allemaal in de mix.

Een deel van de financiering komt uit ‘de Marginpar mix’, te koop bij Plantion. In het Nederlandse distributiecentrum zet Marginpar dagelijks veilingkarren klaar met een vast aantal bloemen per fust. Onvermijdelijk is dat er altijd een paar bossen bloemen ‘over’ zijn omdat we bijvoorbeeld 80 bossen in fusten op een veilingkar zetten en bos nummer 81 er niet in past. Al deze extra bossen worden verzameld en gemengd, zodat bloemisten gemengde fusten kunnen kopen in plaats van de mono fusten die we normaal leveren. Dit is vooral interessant voor de kleinere bloemist, die niet 50 stelen van hetzelfde product nodig heeft. Onze fantastische veredelaars hebben hun royalty’s van de mix gedoneerd. Alle opbrengsten van de mixen gaan naar de Marginpar Foundation.