Over onsNieuws10 jaar hyacinten voor jonge mensen met kanker
17 januari 2024

10 jaar hyacinten voor jonge mensen met kanker

Voor het 10e jaar organiseert de AYA Foundation samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de ‘hAYAcinten’ actie. Op vrijdag 26 januari staat in 25 ziekenhuizen een hyacinten kraam. 6 bloemenwinkels van de ABC bloemisten in de Achterhoek verkopen fleurige bossen Hyacinten. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s (Adolescents & Young Adults).

Plantion komt vrijdag 26 januari 2024 ook in actie voor AYA. De opbrengst van geveilde hyacinten gaat naar het goede doel. 

Jaarlijks krijgen in Nederland 3.900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk.

10 jaar hyacinten voor jonge mensen met kanker

AYA-zorg

In steeds meer ziekenhuizen en zorgpraktijken wordt AYA-zorg verleend. Deze zorg heeft oog voor de zowel de beste medische behandeling, als het bieden van hulp bij alle domeinen van het leven. Denk hierbij aan studeren tijdens chemotherapie, invriezen van eicellen voor een toekomstige kinderwens of je jonge kinderen vertellen dat je niet meer beter wordt. Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing voor zorgverleners en het doen van onderzoek is geld nodig.

Joris, 33 jaar: “Kanker kreeg mij er inderdaad niet onder, maar mijn grote wiel stond stil. Studie? Werk? Liefde? Toekomst?! Het verhaal van AYA’s moet gehoord worden. Want zij hebben vaak niet alleen hulp nodig bij het bestrijden van hun ziekte, maar zeker ook bij alles wat erbij komt kijken in hun jongvolwassen leven; wat misschien wel de meeste bizarre periode is om kanker te krijgen.”

Hyacintenkraam in ziekenhuizen

Hyacintenkwekers en bloemenveiling Plantion, Royal FloraHolland en Veiling Rhein-Maas in Duitsland zetten zich in voor de verbetering van zorg voor AYA’s. Hyacintenkwekers doneren ook in 2024 weer hyacinten.

De Bloemenveiling van Royal FloraHolland, Veiling Rhein-Maas en Plantion trapt op 26 januari 2024 om 6.30 uur af met een veiling aan de bloemisten. De opbrengst van karren hyacinten komt ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker. Daarna nemen 25 ziekenhuizen door heel Nederland het over. Zij starten vanaf 9.00 uur met de verkoop van bosjes hyacinten in de hal van hun ziekenhuis.

Hyacinten in de Achterhoek

Bij 6 bloemisten in de Achterhoek worden op 25, 26 en 27 januari hyacinten verkocht. Een gedeelte van de opbrengst komt eveneens ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker.

Meer weten over AYA? Bekijk dan de website.