Uitfaseren collectieve minimumprijzen per 1 januari 2024

De huidige collectieve minimumprijzen (ook wel VBN-minimumprijzen) voor de klok bestaan al jaren en zijn daarmee verouderd. Binnen veel productgroepen hebben de collectieve minimumprijzen geen functie meer omdat de werkelijke klokprijzen al jaren veel hoger liggen. Daarom faseren we, in navolging van Royal FloraHolland, de collectieve minimumprijs per 2024 uit. De individuele kweker minimumprijs is vanaf 1 januari de nieuwe standaard.

Individuele minimumprijs

Om kwekers meer regie te geven over hun klokprijs wordt de individuele minimumprijs de nieuwe standaard. Kwekers geven zelf een individuele minimumprijs per partij op. Zij bepalen dus wat de laagste prijs is die ze nog accepteren voor hun bloemen en/of planten, rekening houdend met hun kostprijs én strategie. Als de klokprijs onder deze individuele minimumprijs komt, draait het product door. Wordt er vanaf 1 januari 2024 geen minimumprijs ingevuld, dan komt deze automatisch op € 0,01 te staan.

De voordelen van je eigen minimumprijs

Met een individuele kweker minimumprijs stel je zelf de minimumprijs per partij vast. Jij bepaalt wat de laagste prijs is die je nog accepteert voor je bloemen en/of planten, rekening houdend met jouw kostprijs. Als de klokprijs onder deze minimumprijs komt, dan draait het product door. Een individuele minimumprijs geeft je de mogelijkheid om in te spelen op marktbewegingen op een manier die bij jou past.

Hoe stel ik een minimumprijs in?

Bij het aanmaken van een nieuwe veilbrief stel je eenvoudig je individuele minimumprijs in. Dat kan via het softwarepakket dat je gebruikt. Een individuele minimumprijs stel je als kweker per partij in. Komt de klokprijs hieronder, dan draait het product door.

De benaming voor ‘minimumprijs’ is overal net iets anders. In dit overzicht vind je een aantal voorbeelden van hoe het bij diverse softwareleveranciers genoemd wordt en waar je het kunt vinden. Staat jouw softwareleverancier er niet tussen? Neem dan zelf contact met hen op.

Nu al starten met je eigen minimumprijs?

Je hoeft als kweker niet te wachten. Je kan nu al starten.
Je kunt vanaf nu risicoloos de voordelen ervaren, want de huidige collectieve minimumprijs (ook wel VBN-minimumprijs) blijft nog tot eind 2023 geldig. Als vanaf 1 januari 2024 geen individuele minimumprijs wordt meegegeven bij aanmaken van de veilbrief, wordt deze standaard op € 0,01 gezet.

We hebben veelgestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Foto van Gerrit Kremer
Gerrit Kremer Senior Projectmedewerker