Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Verbindend in duurzaamheid – Als coöperatief bedrijf, actief in een sector met ‘levende producten’, heeft Plantion veel oog voor mens en milieu en houdt zich bezig met Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met ons gebouw zijn we op weg naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Energie betrekken we uit zonnepanelen, windmolens en een warmte-koude opslaginstallatie. Het gasverbruik is extreem laag, de CO2-uitstoot minimaal.

Bedrijfswagens die aan de normen voor dieseluitstoot voldoen, geven we graag toestemming om de verlaadhal van Plantion binnen te rijden. Voor het verpakken van de bloemen en planten gebruiken we uitsluitend materiaal dat afbreekbaar of herbruikbaar is.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Fairtrade

Plantion bracht in 2017 als eerste veiling ter wereld Fairtrade gecertificeerde rozen voor de klok en faciliteert inkopers volledig in het voldoen aan de eisen van het keurmerk Duurzame Bloemist.

Plantion biedt diverse Fairtrade producten aan via de klok en op de webshop. Het Fairtrade keurmerk helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Plantion is wereldwijd de enige veiling waar Fairtrade producten worden verhandeld.

Zonnepanelen

In 2016 is een zonne-installatie met 18.500 panelen op de daken van het Plantion-gebouw gelegd, waarmee een vermogen van 950 kWp wordt opgewekt. Dit is voldoende voor 25 procent van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Plantion. Naast een klein economisch voordeel draagt dit bij aan een CO2-uitstootreductie van 325 ton per jaar. Over twintig jaar zal de totale CO2-reductie ruim 17.000 ton bedragen. Naast gebruik voor het eigen gebouw, wordt ook een beperkte hoeveelheid stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Voor de exploitatie maken Plantion en Groendus (voorheen Rooftop Energy) gebruik van subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

De plaatsing van zonnepanelen brengt Plantion weer een stapje dichter bij het bereiken van haar doel om CO2-neutraal te opereren.

Opbrengst zonnepanelen Plantion

Plantion beschikt over 18.500 zonnepanelen op haar dak. Benieuwd wat de opbrengst van deze panelen is?

Wanneer je van een andere periode de opbrengsten zou willen zien of indien er vragen zijn, neem dan contact met ons op.

Foto van Marketing en Communicatie
Marketing en Communicatie Klantenservice

Afvalinzameling

Plantion heeft vier inzamelstations voor het gescheiden inleveren van afval: 2 in de verlaadhal, 1 bij de fustafdeling en 1 bij de boxhouders. Inkopers verzamelen hun afval en sorteren het uit op karren voor papier/karton, folie, trays en plastic potten en emmers.

Voor het verzamelen van uw folie kunt u plastic afvalzakken kopen bij Dillewijn Alflora (groothandelscentrum) en bij de fustafdeling. Op vertoon van uw relatienummer ontvangt u de eerste drie rollen gratis bij de receptie van Plantion (klokkopers) of bij een van de groothandelaren in Groothandelscentrum Plantion.

Lees meer

Het maatschappelijk verantwoord ondernemen-beleid vertaalt zich ook in een persoonlijke benadering en onderling respect: inkopers, kwekers en medewerkers zijn bij Plantion geen nummer maar hebben een naam en een gezicht.