Over onsNieuwsVBW-lobby ondanks alles toch succesvol: verkoop gaat buiten door
18 december 2021

VBW-lobby ondanks alles toch succesvol: verkoop gaat buiten door

Persbericht Koninklijke VBW:

VBW-lobby ondanks alles toch succesvol: verkoop gaat buiten door

Onderstaand bericht betekent dat alle diensten bij Plantion normaal functioneren. We doen er alles aan om u uitstekend van dienst te zijn. Maak gebruik van alle diensten die Plantion biedt. Onze medewerkers staan voor u klaar.
Uiteraard met inachtneming van de huidige maatregelen.

Plan Kabinet voor volledige sluiting niet-essentieel

In de afgelopen week bleek steeds meer dat het Kabinet in paniek raakte door mogelijke besmettingen van de omikron-variant. Op grond daarvan lag er het plan op tafel om alleen de essentiële detailhandel open te houden en de niet-essentiële detailhandel volledig te sluiten. VBW is in de afgelopen dagen zeer intensief bezig geweest middels gesprekken, overleggen, brieven en persberichten met desbetreffende ministeries en kabinetsleden, om dat plan van tafel te krijgen.

VBW-lobby toch succesvol: bloemisten kunnen buiten de winkel alles blijven verkopen

Door intensieve VBW-lobby, samen met Inretail en MKB NL, is het plan voor volledige sluiting deels van tafel. We hebben bereikt dat bloemisten mogen blijven verkopen, maar dan wel buiten de winkeldeur, waarbij via click & collect zonder besteltijd klanten geholpen kunnen worden. Wat betekent dit?

Winkels, ook in winkelcentra, mogen blijven verkopen tot 17.00 uur, maar zijn niet open voor publiek;

  • Verkoop via click & collect in een aan te geven tijdvak, geen 4-uurs besteltermijn (direct kopen mag dus);
  • Producten (volledig assortiment) mogen (mede afhankelijk van de lokale gemeente) buiten de winkel worden gepresenteerd;
  • Afrekenen gebeurt buiten (of in de deuropening);
  • Verkoop van kerstbomen mag ook buiten gebeuren;
  • Uiteraard blijven de reguliere veiligheidsmaatregelen ook buiten (mondkapje, 1,5 meter) van kracht;
  • Ingangsdatum 19-12-2021, 05.00 uur;
  • Voorlopig loopt dit door tot en met 14-01-2022.

Steunmaatregelen: geen veranderingen in huidig pakket

Er bestaan huidige steunmaatregelen, waarbij in een kwartaal minimaal 30% omzetverlies in een kwartaal geleden moet worden. We gaan ervan uit dat met genoemde maatregelen niet gaan leiden tot dergelijke forse omzetverliezen.

Voor meer vragen en informatie

VBW kan zich voorstellen dat er veel vragen zijn of komen. In principe organiseert VBW komende maandag om 14.00 uur opnieuw via hun Facebook pagina een live-moment van vragen-antwoorden. Vragen kan je nu alvast insturen per mail naar info@vbw.nu, deze zullen we zo spoedig mogelijk beantwoordt worden. Bekijk hier de informatie van de Rijksoverheid.

VBW: toch enigszins opgelucht en tevreden

VBW is in de afgelopen dagen continu bezig geweest om het Kabinet en de diverse departementen te overtuigen dat bloemisten nu ‘open’ moeten blijven.

Wij kunnen constateren dat onze lobby succesvol is geweest, zij het met kanttekeningen: in bovengenoemde vorm van ‘verkoop’ buiten de winkel op basis van click & collect zonder speciale voorwaarden, geeft aan de branche gelukkig toch goede verkoopmogelijkheden. We hebben niet volledig kunnen bereiken dat we volop en normaal kunnen open blijven, maar de verkoop kan door.​​​​​