Over onsNieuwsPlantion blijft vernieuwen, verbinden en inspireren in lastig jaar
13 december 2023

Plantion blijft vernieuwen, verbinden en inspireren in lastig jaar

In de algemene ledenvergadering van Plantion werd gisteravond teruggeblikt op het jaar 2023, een lastig jaar voor de sierteelt met mondiale onrust en hoge inflatie. Voor Plantion vertaalde zich dit in minder aanbod en kleinere volumes. Het jaar wordt naar verwachting afgesloten met een licht gedaalde productenomzet en een 0-resultaat. Plantion bleef wel investeren in vernieuwing om haar haar unieke propositie, online inkoopgemak én fysieke inspiratie, te versterken. Het voornemen van René Willemsen om zijn termijn als voorzitter met vier jaar te verlengen, werd met applaus begroet.

Waar de omzet van klok en bemiddeling in 2023 licht daalden, lukte het de stijgende lijn in online verkoop voort te zetten. De verbeteringen van online faciliteiten als Kopen op Afstand, Klok Voorverkoop (KVV) en de webshop lonen. Vooral in KVV ziet Plantion veel potentie. Onder jongere inkopers ziet Plantion een stijging van aankopen via de webshop. De omzet uit onlinekanalen gaat in 2023 richting € 15 miljoen, op een verwachte totale omzet van € 102,5 miljoen.

In de algemene ledenvergadering van Plantion werd gisteravond teruggeblikt op het jaar 2023

De directie van Plantion stond stil bij enkele mijlpalen in 2023, waaronder de opening van Plantion Shop & Go. Met dit vernieuwende concept biedt Plantion een uitgebreid assortiment bloemen, planten en accessoires onder één dak, in een aantrekkelijke setting (het voormalige groencentrum). Klanten kunnen hier inspiratie opdoen, de producten online kopen en direct meenemen (shop & go) of laten bezorgen. Plantion zet Shop & Go neer als een derde volwaardige productenstroom, naast klok en bemiddeling. De eerste reacties van klanten zijn positief.

In de algemene ledenvergadering van Plantion werd gisteravond teruggeblikt op het jaar 2023

In 2023 nam Plantion ook de nieuwbouw in gebruik. Het gebouw is de nieuwe aanvoerplek van producten en draagt bij aan een sneller en efficiënter logistiek proces. In de ruimte bevinden zich ook koelcellen en inmiddels grotendeels verhuurde boxen.

In december ging een test van start met het vervroegd uitleveren van producten die via KVV zijn ingekocht. Het idee is tweeledig: de klant krijgt zijn producten vroeger in de ochtend geleverd en de piekbelasting bij Plantion-distributie na afloop van het veilen wordt verlaagd. Het is de bedoeling om vervroegd uitleveren vanaf 2024 voor een specifieke klantengroep die via KVV inkoopt mogelijk te maken. Ook wordt nagedacht over de mogelijkheid om meer dagen vooruit te kunnen bestellen.

In de algemene ledenvergadering van Plantion werd gisteravond teruggeblikt op het jaar 2023

Tot slot ontwikkelde Plantion dit jaar ook een ander tarievensysteem, dat per 1 januari 2024 van kracht wordt. Het vorige systeem was nog gebaseerd op de oude veilinggedachte, met alleen een klok en bemiddeling. Inmiddels zijn er allerlei tussenvormen en digitale mogelijkheden. Om het overzichtelijk en transparant te houden, zijn de tarieven in de nieuwe opzet gekoppeld aan de drie hoofdstromen van Plantion: klok, bemiddeling en Plantion Shop & Go.