Over onsNieuwsErwin Legters verbetert marge door in te kopen op de klok
24 november 2022

Erwin Legters verbetert marge door in te kopen op de klok

Plantion is al jarenlang een zeer gewaardeerde partner van VBW. Plantion is compleet, professioneel maar ook gemoedelijk en overzichtelijk. De dienstverlening is persoonlijk en klantgericht, dat geldt zowel voor de kwekers als kopers. Daarnaast is Plantion centraal gelegen en dus uitstekend geschikt om je inkoop te doen. Dat kan zowel fysiek in de veilingbanken of vanuit huis via internet. Daarnaast biedt Plantion nog de optie van voorverkoop, zodat je altijd gegarandeerd bent van de beschikbaarheid van het product tegen een goede prijs.

Erwin Legters deelt ervaring

Sinds april vorig jaar koopt Erwin Legters uit Ulft (Bloemenambacht) een deel van zijn assortiment via Plantion. Hij is één of twee keer fysiek op de veiling aanwezig om via de klok zijn inkopen te doen. Hij kiest bewust voor de fysieke aanwezigheid om op die manier het aanbod zelf goed te kunnen beoordelen. Inmiddels heeft hij daarbij ook zijn voorkeur voor bepaalde telers ontwikkeld en kan dus heel gericht zijn inkoop sturen.
Erwin is zeer te spreken over de kwaliteit en de prijs. Dat heeft hij inmiddels gemerkt aan zijn marge, deze is in een jaar tijd sterk verbeterd. Voorheen liep de inkoop volledig via een lijnrijder. Hoewel Erwin hier nog steeds een deel van zijn inkoop bij doet, verschuift het wel steeds meer naar inkoop op de veiling. Daarnaast is het veilingproces via de klok inmiddels ook een ‘sport’ geworden en is Plantion een ontmoetingsplek voor collega’s. Het uitwisselen van ervaringen levert iedere dag wel iets nieuws op.

Samenwerking echt invulling geven

Sinds kort werkt Erwin nadrukkelijker samen met zijn buurman in de veilingbank. Ze kopen gezamenlijk producten in en verdelen die dan onderling. Zo hebben beide bloemisten de beschikking over een breder assortiment en kunnen de aantallen gedeeld worden, waardoor ook de omloopsnelheid goed op orde blijft. Deze samenwerking wordt door beiden als zeer prettig en waardevol ervaren.

Maar inkopen op de veiling kost toch veel tijd?

De tijd die je als ondernemer beschikbaar hebt is kostbaar en beperkt. Het is daarom belangrijk om goede afwegingen te maken. Inkoop en assortiment zijn belangrijke onderdelen van de bedrijfsvoering voor iedere bloemist. Ongeacht de manier waarop je hier invulling aan geeft, vraagt dit de nodige tijd. Erwin heeft uitstekend inzicht in de cijfermatige bedrijfsvoering van zijn bedrijf. Inmiddels kan hij de balans, na een jaar, redelijk goed opmaken. Hij geeft aan dat de uren die hij nu investeert met het fysiek inkopen bij Plantion, gemiddeld 6 tot 10 uur per week, zeer goed worden betaald. Hoewel het misschien niet voor iedereen lonend of mogelijk is om fysiek via Plantion in te kopen, geeft Erwin aan dat het zeker de moeite waard is om daar eens goed naar te kijken en voor jezelf de voordelen af te zetten tegen de eventuele nadelen.