Over onsNieuwsDrukbezocht uitvaartevent biedt inspiratie en nuttige tips voor de bloemist
6 maart 2024

Drukbezocht uitvaartevent biedt inspiratie en nuttige tips voor de bloemist

Hoe kun je als bloemist met bloemwerk toegevoegde waarde bieden bij een begrafenis of crematie? Wat kan er wel en niet bij natuurlijk begraven en het gebruik van lijkwades? Voor alle traditionele vormen en de nieuwste trends in de uitvaartwereld deden meer dan vierhonderd bloemisten op 5 maart inspiratie op in Groothandelscentrum Plantion. Zij kregen suggesties voor het maken van duurzame rouwarrangementen en ontvingen nuttige informatie van uitvaartleiders en arrangeurs.

Het is een bekend gegeven: de uitvaartbranche biedt goede commerciële kansen voor de bloemist. De vraag is: waar liggen die kansen precies en hoe benut je die? Groothandelscentrum Plantion, VBW, Smithers-Oasis en Plantion organiseerden hiervoor een gezamenlijk event op het groothandelsplein bij Plantion in Ede. Naast het bieden van kennis en inspiratie was het event ook bedoeld om de uitvaartbranche en de bloemist beter met elkaar in contact te brengen.

Podiumprogramma
Een podiumprogramma met sprekers liep als een rode draad door het event. Arrangeur Marion Lemmen en uitvaartondernemer Johan Rijksen demonstreerden de vouwtechniek van een lijkwade en welke duurzame bloemversieringen daar goed bij passen. Vanuit de praktijk vertelde Johan Rijksen hoe een uitvaartleider te werk gaat en hoe bloemen daarbij voorbijkomen. Hij gaf ook aan hoe bloemisten en uitvaartleiders in zijn beleving beter kunnen samenwerken. Arrangeur Pascal Zijlmans zette de kansen voor de bloemist op een rij en liet zien hoe je die kunt benutten. En uitvaartondernemer en voormalig bloemiste Linda Verbeek ging met mooie voorbeelden in op de emotionele kracht van bloemen tijdens een afscheid.

Stijlkamers
Het programma werd omlijst met rouwarrangementen, aangeklede rouwwagens en een viertal ingerichte stijlkamers. De stijlkamer van Ilona Oosterveld bevatte traditionele arrangementen op steekschuim. Rika Bieren en Carolien Verdonk maakten een opstelling met bloemwerk in combinatie met urnen. De stijlkamer van Pascal Zijlmans was gericht op natuurbegraven, waarbij duurzame producten zoals de ondergrond OASIS® TerraBrick™ centraal stonden. In de kamer van Marion Lemmen ging het om bloemwerk bij het gebruik van lijkwades. Daarnaast waren er doorlopende demonstraties van Lily Beelen en Esther Weijenberg. De thematische bijeenkomst werd druk bezocht en werd door bezoekers goed gewaardeerd.

Credit: Fotostudio Vlekke