Over onsNieuwsMit liebe gepflanzt und gepflegt
15 november 2021

Mit liebe gepflanzt und gepflegt

Het is haast niet voor te stellen, maar pal naast een grote bruinkoolcentrale bij Keulen worden meer dan vijftig soorten groene planten van grote kwaliteit gekweekt. Het geheim van Gärtnerei Pöstges-Haeffs is de ‘liebe‘ waarmee de planten worden ‘gepflanzt und gepflegt’.

We rijden door Noordrijn-Westfalen en zijn onderweg naar BergheimNiederaussem. Op deze zonnige dag verschijnen de typische vormen van een kolencentrale steeds groter op het netvlies. Aangekomen op de plek van bestemming wordt duidelijk waarom: Gärtnerei Pöstges-Haeffs ligt er zowat tegenaan. Het bedrijf heeft zelfs jarenlang restwarmte van de centrale gebruikt voor kasverwarming, zo horen we later. Maar voordat het interview begint, trakteert Marianne Pöstges-Haeffs eerst op broodjes en koffie. “Welkom in Duitsland, jullie hebben een lange reis achter de rug!” Marianne is 73 jaar, altijd opgewekt en vol energie. Ze spreekt ook een beetje Nederlands. “Toen mijn vader nog tulpen en anjers kweekte, kwam ik veel in Nederland en hadden we vaak Nederlanders op bezoek. Jullie zijn zo heerlijk ongecompliceerd.”

Van tulpen naar kamerplanten

De wortels van Gärtnerei PöstgesHaeffs liggen in de in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Königshoven, enkele kilometers verderop. Daar begon Josef Haeffs met het kweken van groenten en later anjers en tulpen. Dochter Marianne had na haar Abitur eigenlijk andere plannen, maar het familiebedrijf riep haar. In 1969 stapte ze als 21-jarige aan boord en daarna heeft ze het schip nooit meer verlaten. Doordat Königshoven in de jaren tachtig bruinkoolwingebied werd, verhuisde het bedrijf noodgedwongen naar de huidige locatie in Bergheim-Niederaussem. Pöstges-Haeffs schakelde toen ook meteen over naar tuin- en kamerplanten. Want daar was in die tijd enorm veel vraag naar. Aan het begin van deze eeuw stagneerde de handel echter en rond 2010 bereikte de populariteit van kamerplanten zelfs een historisch dieptepunt.

Communiceren op ooghoogte

In datzelfde jaar oriënteerde Marianne zich op een nieuwe veiling. Samen met haar zoon Rainer bezocht ze het zojuist geopende Plantion in Ede. “We wilden alleen even kijken, maar aan het eind van de dag waren we volledig lid! Waarom? Omdat het goed voelde. De sfeer, de mensen, het paste gewoon. We communiceren graag op ooghoogte, dat kan bij Plantion.”

De relatie werd voorzichtig opgebouwd, in eerste instantie met de aanvoer van kerststerren. “Het contact met Plantion bleef goed, ook toen de aanvoer nog relatief beperkt was. We voelden waardering.” Zodra de vraag naar groene planten weer wat begon aan te trekken, gingen er dan ook snel veel meer producten vanuit Bergheim-Niederaussem richting Ede. Inmiddels explodeert de marktvraag naar planten. In 2020 verdubbelde PöstgesHaeffs zelfs haar omzet bij Plantion en dit jaar is er weer sprake van meer dan 100 procent groei.

Match met Plantion

Pöstges-Haeffs verhandelt zijn groene planten langs verschillende kanalen en ook via de twee groothandelsbedrijven van zoon Rainer in Düsseldorf en Keulen. Maar de band met Plantion is speciaal. “Meerdere keren per week heb ik contact met aanbodsmanager Marco Sakkers en aanvoerbegeleider Leo Burgers. Het contact is geweldig”, zegt bedrijfsleider Björn Coenen. “We willen graag nog meer gaan aanvoeren. Niet alleen voor de klok en Klok Voorverkoop, maar ook voor bemiddeling.” Wat 11 jaar geleden voorzichtig begon, blijkt een ‘match made in heaven’. De meer dan vijftig soorten kamerplanten van Pöstges-Haeffs hebben dan ook precies die eigenschappen waar veel klanten van Plantion om vragen: zware kwaliteit en grotere potmaten. “We hebben altijd gefocust op de bloemist, met planten die net wat groter en sterker zijn”, zegt Marianne. “Onze planten krijgen de tijd om te groeien, we behandelen ze met liefde.”