Over onsNieuwsIdeeën meegeven voor de toekomst van Plantion
3 juni 2024

Ideeën meegeven voor de toekomst van Plantion

Eind februari spraken directie en bestuur met een delegatie van de Raad van de Toekomst. Namens de jongerenraad gaven Jorg Kregting van Handelskwekerij Kregting en Plantion-medewerker Maarten Schouls input voor het meerjarenplan 2027 van Plantion. We spraken Jorg hierover.

Wat hebben jullie de directie en het bestuur meegegeven? Jorg: “Aan kwekerskant hebben we best wat zorgen. Bedrijven stoppen ermee door gebrek aan opvolging en hoge energiekosten. Dat betekent een risico voor het aanbod en daarmee ook voor de omzet van Plantion. Een mogelijke oplossing kan zijn dat Plantion aanvoerders gaat ondersteunen, door totaalpakketten van meerdere kwekers als mixkarren aan te bieden aan inkopers. Dit kan voor alle partijen interessant zijn. Er moet veel handel van kweker naar Plantion en vervolgens moet Plantion ervoor zorgen dat die handel fijnmazig en klantgericht wordt aangeboden aan klanten. Ontzorgen is daarbij belangrijk.”

Zien jullie ook uitdagingen aan koperskant? “Ook bloemisten kampen met personeelstekorten, er zijn bijna geen goede binders meer te vinden. We hebben Plantion als suggestie meegegeven om laagdrempelig cursussen daarvoor aan te bieden. In onze ogen blijven consumenten wel kopen, een bloemetje of plantje verdwijnt niet zomaar. Ook zien zij het kwaliteitsverschil wel tussen bloemist en supermarkt. Daarbij zal de vraag naar een duurzaam product verder toenemen. De belangrijkste zorg is: wat mag een bloemetje kosten? Houdt de bloemist voldoende bestaansrecht?”

Hoe gaat het met de Raad van de Toekomst? “Onlangs zijn we van samenstelling veranderd, er zitten nu alleen jonge kwekers en een aantal medewerkers van Plantion in. Daarmee hebben we een doorstart gemaakt. Het mooie is dat we allemaal de pet van Plantion ophebben. We spreken dezelfde taal, het individuele belang is secundair.”

Ideeën meegeven voor de toekomst van Plantion

In april ging de Raad van de Toekomst op bezoek bij coöperatie FromFarmers in Lochem. ‘s Ochtends bespraken de leden het nieuwe meerjarenplan van Plantion. Na de lunch sloot de jongerenraad van FromFarmers aan en werden ervaringen uitgewisseld. Aan het eind was er een rondleiding door de diervoederfabriek.