Over onsNieuwsPlantion breidt haar faciliteiten verder uit in nieuwe hal
14 juni 2023

Plantion breidt haar faciliteiten verder uit in nieuwe hal

Gisteravond werd bij Plantion een nieuwe multifunctionele hal officieel geopend. De hal maakt het volgens de directie mogelijk om klanten meer en betere faciliteiten te bieden. De opening sloot aan op de Algemene Ledenvergadering, waarin de leden werden geïnformeerd over de gang van zaken binnen Plantion. Aan het eind werd Mans Vulto onderscheiden met de gouden Plantion-speld; hij stopt als commissaris in verband met het bereiken van de 75-jarige leeftijd.

Plantion breidt haar faciliteiten uit

Toekomstgericht

De 6.250 m2 grote nieuwe hal herbergt verschillende functies onder één dak en is zo gebouwd dat aanpassingen mogelijk zijn als daar behoefte aan is. Met zeven laaddocks en 3.600 m2 logistieke ruimte is de hal voortaan de primaire locatie voor de productenaanvoer. In de hal zijn ook flexibel in te delen box- en koelruimtes te vinden, waar huurders 24/7 bij kunnen. De hal is daarmee ook gericht op de groeiende behoefte aan toegevoegde waarde, in de vorm van bijvoorbeeld ompakken, stickeren en geklimatiseerd bewaren. Vier van de zeven boxruimtes zijn inmiddels verhuurd, één box neemt Plantion zelf in gebruik. Klanten kunnen hier met een code 24/7 hun aankopen bij Plantion Shop & Go afhalen. Op 1 juli gaan de eerste huurders in het pand, medio augustus wordt de logistieke ruimte in gebruik genomen.

nieuwbouw plantion alv, Plantion breidt haar faciliteiten uit

Jaarcijfers 2022

De leden gaven het bestuur decharge over het in 2022 gevoerde beleid. De oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen en inflatie, een krappe arbeidsmarkt en een gedaald consumentenvertrouwen hadden een negatief effect op de sierteeltsector. Nadat Plantion in 2021 recordcijfers had geschreven, daalde de omzet in 2022 met 7,2 procent naar € 106,4 miljoen. Daarbij liet vooral de achteruitgang van de klok (15 procent) zich voelen. De omzet van bemiddeling was vergelijkbaar als het jaar ervoor, terwijl de omzet uit digitale bemiddeling toenam. In combinatie met investeringen en gestegen kosten sloot Plantion het jaar af met een negatief resultaat van € 1,1 miljoen.

Overige zaken

Plantion werkt aan assortimentsverbreding door het concept Plantion Shop & Go in de steigers te zetten. Er wordt campagne gevoerd om meer meermalig fust te gebruiken en het gebruik van plastic te beperken. Plantion stimuleert ontmoetingen tussen aanvoerders en inkopers via Meet & Greets, excursies naar kwekers en een besloten Facebookgroep. Er worden regiobijeenkomsten georganiseerd en NCR deed onlangs onderzoek naar de ledenbetrokkenheid.

Stand van zaken 2023

De aanhoudende ontwikkelingen in binnen- en buitenland en het relatief koude en natte voorjaar bezorgden Plantion een moeilijke start van 2023. Waar de klok relatief goed presteerde, bleef de omzet van bemiddeling wat achter bij de doelstelling. Door scherp te zijn op de kosten en volgende stappen te zetten richting 24/7 dienstverlening verwacht Plantion de stijgende lijn weer te kunnen vinden.