fbpx

Zomerbloemen uit de Arava-woestijn

“Het bedrijf is de trots van onze familie.” Yuval Yonash spreekt vol passie over de kwekerij waarmee zijn vader   ijna veertig jaar geleden begon in Israël. De banden tussen Yonash Farm en Plantion zijn dit jaar aangehaald; sinds kort zijn er weer zomerbloemen van het Israëlische familiebedrijf op de veiling te verkrijgen.

De kwekerij is gevestigd in het zuiden van Israël, in de Arava-woestijn. Daar heeft de familie Yonash veel betekend voor de ontwikkeling van het gebied. “Nadat mijn vader uit het leger kwam, streek hij hier in de jaren zeventig neer. Het zuiden van Israël is dunbevolkt ,de mensen leefden geïsoleerd. Twee jaar na zijn diensttijd begon hij met de kwekerij en daardoor kwam hier een dorp tot stand”, zegt Yuval. Vader Yaaqov helpt nog steeds in de kwekerij die in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een onderneming van ruim twintig hectare, een van de grotere bloemenkwekerijen in het land. Yuval en zijn broer Erez zijn nu mede-eigenaar en proberen het bedrijf met de tijd mee te laten gaan. “We zijn kwekers, maar hebben ook ondernemersbloed. Steeds kijken we hoe we nieuwe technieken kunnen benutten.”

Zonnige, droge winters
Yonash Farm is gespecialiseerd in de productie van zomerbloemen, met name heliantus, lisianthus en statice in allerlei kleuren en lengtes. “Ons voordeel is het klimaat. ’s Winters hebben we gemiddeld meer zon dan waar ook ter wereld. Bovendien regent het nauwelijks. Dat stelt ons in staat om zomerbloemen van hoge kwaliteit te kweken van oktober tot begin juni”, vertelt Yuval. De bloemenkwekerij staat bekend als een innovatief bedrijf. Er wordt geïnvesteerd in nieuwe machines en technologieën. “We hebben laatst een windmachine uit de Verenigde Staten laten komen. Een grote luchtschroef met aandrijving, waarmee we schade door nachtvorst kunnenvoorkomen. Ons klimaat mag dan stabiel zijn, het kan soms ook stevig vriezen.”

Aandacht voor logistiek
Jaarlijks komen er zo’n zes miljoen zomerbloemen van de kwekerij, waarvan het gros naar Europa en Rusland gaat. “Wil je de kwaliteit van de exportproducten garanderen dan is een goede logistiek minstens zo belangrijk als het kweken zelf. Ik ken genoeg kwekers die noodgedwongen gestopt zijn. Ze hadden echt wel goede producten, alleen kregen ze het transport niet goed georganiseerd. De kwaliteit had daaronder te lijden.” De kwekerij van Yonash besteedt er om die reden extra aandacht aan. “De packaging gebeurt in een gekoelde ruimte. Het koelen van de bloemen voor transport gebeurt hier uiterst snel, binnen een uur.” Het sorteren en inpakken van de bloemen, het luchttransport naar het vliegveld van Luik en de verplaatsing over de weg nemen in totaal ongeveer anderhalve dag in beslag. “Drie of vier keer per jaar gaan we naar Nederland om te zien hoe onze bloemen aankomen en op welke punten we kunnen verbeteren.”

Goed contact met Plantion
Elke dag gaan er bloemen op transport naar Nederland. Vier keer in de week voert Yonash producten aan bij de veiling in Ede. “De samenwerking met Plantion heeft een tijdje stilgelegen, maar mede dankzij onze contactpersoon Amichay Alon zijn de banden weer aangehaald. Het zijn geen grote aantallen die we leveren, maar toch spreekt de veiling ons aan. Dat heeft vooral te maken met het kleinschalige karakter van Plantion en het goede, directe contact dat we met de medewerkers hebben.”

Terug naar overzicht