fbpx

‘Wij kleuren de herfst’

Familiebedrijf Hemmje in Ocholt (D)

vvbvanbree-hemje-ocholt-dv4c9831Trots wijst Markus Hemmje naar de vier vrachtwagens op zijn erf. Medewerkers beladen de opleggers met talloze heideplanten, de soort waarin Hemmje al sinds de oprichting in 1997 gespecialiseerd is. In het Noord-Duitse plaatsje Ocholt begint de weg naar de consument. “Toen mijn ouders als zelfstandigen begonnen, hadden ze in het eerste jaar vijfduizend planten. Nu zijn dat er zo’n vier miljoen.”

Markus is 23 jaar en sinds een jaar mede-eigenaar van de kwekerij waarin ook vader Manfred,  moeder Sonja en broer Axel actief zijn. “Dat brengt veel verantwoordelijkheid en soms stress met zich mee.” In augustus 2015, net toen het hoogseizoen begon, kreeg Markus een motorongeluk en brak hij zijn been en heup. Lange tijd lag hij eruit. Kantoorwerk was het enige wat hij kon verrichten. “De motor was total loss. Ik heb daarna maar geen nieuwe meer gekocht.” Iedere ochtend begint het werk in de kwekerij om zeven uur. “En we gaan door tot alles is afgerond.” Van een hard bestaan wil hij niet spreken. Het gaat het familiebedrijf, dertig hectare op twee locaties, voor de wind. “De cijfers  zijn positief en bovenal heb ik plezier in het werk. Als kind hielp ik hier al in de zomer- en herfstvakanties. Om een centje te verdienen en om het vak te leren, want ik wist al snel dat ik onderdeel van de zaak wilde worden.”

Speciale soorten
Hemmje heeft zich hoofdzakelijk gespecialiseerd in de kweek van verschillende soorten heideachtige planten, Calluna (struikhei) en Erica (dophei). Een deel daarvan bestaat uit speciale soorten die het Duitse bedrijf exclusief onder licentie kweekt. “De knoppen blijven langer dicht en behouden langer  hun mooie kleur.” Daar is volgens de jonge ondernemer steeds meer vraag naar. “Als de  temperaturen zakken en mensen zijn uitgekeken op de zomerbloemen, komen wij om de hoek kijken. Wij kleuren de herfst.”

vvbvanbree-hemje-ocholt-dv4c9825Snel tot elkaar
Andere soorten die het bedrijf voortbrengt, zijn Gaultheria (bergthee), Hebe (struikveronica), Hosta (hartlelie), Hedera (klimop) en Euonymus (kardinaalsmuts). Het assortiment van Hemmje vindt zijn weg naar de klant via dertig tuincentra in de nabije omgeving, door rechtstreekse handel en ook via de veiling. “Sinds een jaar werken we samen met Plantion. Ik trof ze op een beurs en we kwamen best snel tot elkaar”, zegt Markus. “Afgelopen zomer, aan de vooravond van onze seizoenspiek, ben ik bij Plantion geweest om afspraken te maken. Het was erg goed om daar te zijn. Het contact verloopt sindsdien nog prettiger.”

Zo vers mogelijk
Driemaal per week, op maandag, woensdag en vrijdag, levert Hemmje aan Plantion. Dat gebeurt via collectief transport. “In nauw overleg met mijn twee contactpersonen bij de veiling stem ik af waaraan behoefte is.” De producten gaan aan het einde van de middag in Duitsland op transport en staan dan de volgende ochtend al klaar op de veiling. “Het tijdsschema is heel zorgvuldig opgesteld,  om ervoor te zorgen dat we een zo vers mogelijk product kunnen aanbieden.”

Terug naar overzicht