Over onsNieuwsWe doen wat we zeggen
10 maart 2021

We doen wat we zeggen

We doen wat we zeggen

1979

KLIK MET DE VEILING

In 1972 begint Hans Lamers vanuit zijn huis in Bemmel een detailhandel in bloemen en planten met zeven verkooppunten. Wanneer zijn garage en omgebouwde schuur te klein worden, bouwt hij een pand op het bedrijvenpark Pannenhuis I. Daar, op de grens van Bemmel en Huissen, opent veiling VV’70 ook net haar deuren. Al snel komt veilingmedewerker de heer Konijn bij Lamers langs. “Hij keek bewonderend naar mijn uitgebreide assortiment en vroeg of ik dat wilde aanvoeren. In de winterdag had de veiling bijvoorbeeld geen rozen, wij haalden die uit het buitenland.” De samenwerking bevalt zo goed dat Hans Lamers BV zelfs verhuist naar een ruimte binnen VV’70, later Bloemenveiling Oost Nederland. Lamers schrijft zich ook in als koper en commissionair en in 1980 wordt hij lid van de koperscommissie, een taak die hij tot op de dag van vandaag vervult. Het is kenmerkend voor de langdurige relatie tussen Hans Lamers BV en de veiling, ook nadat die van Bemmel naar Ede is verhuisd.

2021

PRACHTIGE BLOESEMTAKKEN

Na lang wikken en wegen hakt Hans Lamers in 2010 de knoop door: zijn bedrijf verhuist niet met Plantion mee naar Ede. De reden? “Hier in Bemmel konden we de vrijgekomen ruimte van groothandelscentrum Florissant huren. Ook mochten we een grote, half overdekte fustloods blijven gebruiken. Zoveel ruimte was in Ede niet haalbaar.” Intussen is de overdracht van het bedrijf aan zijn zoon in volle gang. Hans junior wordt in 2003 aandeelhouder en neemt het stokje in 2014 helemaal over. Hij gaat voort op de ingeslagen weg, met veel verschillende activiteiten naast elkaar. Hans Lamers BV importeert en exporteert, heeft een eigen cash & carry, vermarkt de producten van kleinere telers, kweekt zelf ook producten en is commissionair voor een aantal bloemisten. Zodra het voorjaar weer aanbreekt, zijn alle ogen gericht op de prachtige bloesemtakken van wilg (katjes), kers, bosbes en gagel. Hans Lamers BV veilt ze bij Plantion onder de namen van haar kwekers. Lamers senior: “Klanten vertrouwen blindelings op ons broeihout. Waarom? Omdat we niet alleen zeggen wat we doen, maar ook doen wat we zeggen.

2025

PASSIE BLIJFT HETZELFDE

Vol trots staat Hans Lamers junior (46) aan het roer van een mooi bedrijf en hoewel officieel met pensioen staat zijn vader (73) hem nog altijd met raad en daad bij. Ze zijn bevlogen en dat geldt ook voor hun twaalf medewerkers. “Zelfs op familiebijeenkomsten laten onze vrouwen ons altijd eerst een half uurtje over het werk praten…” De passie mag dan hetzelfde zijn, bedrijfsmatig is er wel een kleine verandering gaande. Naast verkoop via Plantion kijkt Lamers namelijk ook naar retailklanten, onder meer in Scandinavië. “Veertig jaar geleden veilden we voor 80 procent aanvullende handel, tegenwoordig is dat nog maar minimaal. Dat betekent dat wij de producten van onze telers niet meer volledig via Plantion kunnen vermarkten. We willen graag jaarrond kunnen verkopen, maar blijven natuurlijk ook aanvoeren bij Plantion.”