fbpx

Vlaamse tulpen van topkwaliteit

De tulpen van Tuliflor vonden al langer hun weg naar klanten van Plantion, via bemiddeling. Het plan is om dit voorjaar ook een breed assortiment aan te voeren voor de klok. “We willen een trouwe aanbieder zijn voor de kopers die dagelijks in Ede op de tribune zitten.”

Tuliflor is de afgelopen jaren sterk geautomatiseerd, vertelt ondernemer Christoph Pieters als we hem spreken in Wervik, West-Vlaanderen. Zijn bedrijf begon in 1995 in Laarne, zeventig kilometer verderop, met snijbloementeelt. In de winterperiode werden daar naast andere soorten zo’n tweehonderdduizend tulpenstelen geproduceerd. De tulpenteelt groeide hard, vooral dankzij slimmere productietechnieken, en werd uiteindelijk de belangrijkste business van Tuliflor. Rond 2010 lag de jaarproductie op zestien miljoen tulpen. “We hadden de ambitie om uit te breiden, maar in Laarne kon dat niet meer. Er was geen stuk grond beschikbaar en er was ook geen bedrijf dat we konden overnemen”, zegt Christoph. “Toen zijn we in Wervik uitgekomen, waar een bestaande cash & carry met alles erop en eraan te koop kwam. Daar kon prima een broeierij in.”

Oog voor presentatie
Aldus kreeg Tuliflor er een immense loods met kassen bij, zo’n 37.000 vierkante meter. “We zijn doorgegroeid naar veertig miljoen tulpen en zijn zeer tevreden met hoe we nu draaien. Qua ruimte en bewegingsvrijheid kunnen we hier in Wervik goed uit de voeten. Er liggen mogelijkheden om intern nog te groeien. Al is dat niet ons belangrijkste doel.” Het is Christoph vooral te doen om kwaliteit, zo benadrukt hij. De primaire focus ligt op klokhandel. Het grootste deel van zijn producten zet hij af op de Nederlandse markt, waar de tulpenvraag groot is. Om te kunnen concurreren, pakt hij het op zijn manier aan. “We krijgen vaak de positieve opmerking dat onze tulpen er zo verzorgd uitziet. De afwerking en presentatie zijn goed. ‘Op die manier steken jullie er bovenuit’, horen we van klanten.”

‘Met afwerking en presentatie steken jullie er bovenuit’

Zware tulpenklasse
Tuliflor levert een breed assortiment van ongeveer veertig soorten op seizoenbasis. “We werken met zwaardere, grotere bolmaten en richten ons op een tulpenklasse vanaf 26 gram. De voorkeur ligt op 34 gram. Maar dat is niet met alle soorten haalbaar”, zegt Christoph. “Van oktober tot midden december telen we met bollen uit Nieuw-Zeeland. Daarna schakelen we over op Nederlandse bollen. Dat loopt door tot mei.” Na die periode beginnen de voorbereidingen weer op het volgende seizoen. “De Nieuw-Zeelandse bollen moeten we al in juni in de potgrond zetten, want die hebben een langere worteltijd”, zegt Christoph. “Om de acht vaste krachten aan het werk te houden, telen we ’s zomers ook enkele weken lelies. In die periode helemaal niets opleveren, dat matcht niet met mijn instelling: ik kan mezelf niet 110 procent geven in de winter en dan drie maanden niets doen.”

Voldoen aan milieueisen
Doelstellingen zijn er volop. “Groei hoeft niet per se, ook al nodigt dit grote pand daar wel toe uit”, stelt Christoph. “De grootste ambitie is om dat wat we doen, elke dag te verbeteren. Dan praten we over kwaliteit van het product, nog meer aandacht voor milieuaspecten bij de teelt en een lager energieverbruik. We werken ook aan de MPS-GAP certificering, zodat we aan alle eisen van supermarkten en retailers kunnen voldoen.”

U kunt meer informatie vinden over Tuliflor op hun website via www.tuliflor.be

 

Terug naar overzicht