fbpx

‘van bloemen topsport maken’

Al jaren koopt Jungerius Flowers haar complete bloemenassortiment in bij Plantion. Het Betuwse familiebedrijf dat in Tiel een winkel heeft en wekelijks op zes markten staat, wil de komende jaren verder groeien.

Bloemen voor de sport
In de familie Jungerius zijn maar weinig telgen die niets met bloemen en planten hebben. Het bedrijf zelf gaat al drie generaties mee. “Mijn opa uit Aalsmeer stond al met bloemen op de markt, waaronder in Tiel. Zodoende is mijn vader, Jaap Jungerius, hier neergestreken. Naast zijn ambulante handel begon hij ook een tuincentrum met een winkel in snijbloemen. Daar was destijds in Tiel grote behoefte aan”, zegt Nick Jungerius. Het ging Jungerius voor de wind, zowel in de zaak als op de markten. Toch werd op enig moment besloten om het tuincentrum met de winkel af te stoten. “Het werd te groot, er kwam steeds meer bij kijken. En misschien nog wel belangrijker: we kregen er een passie bij, waterskiën. Dat viel moeilijk te combineren met een groot bedrijf.” Nick en zijn broer Kees sportten op een hoog, Europees niveau. Altijd met de volwaardige steun van hun ouders. Nick: “Het was een mooie tijd, maar het kostte ook een flinke duit.” Kees: “We hebben een paar jaar terug besloten om het waterskiën op een lager pitje te zetten en voortaan van bloemen een topsport te maken.”

Opnieuw een winkel
In 2016 opende Jungerius Flowers opnieuw een winkel in Tiel en de markthandel werd uitgevoerd met meer energie dan ooit tevoren. “Er zijn veel overeenkomsten tussen topsport en een bedrijf runnen. Je offert een deel van je sociale leven op, je beseft hoe belangrijk teamgeest is, je wilt altijd verbeteren en misschien nog wel het voornaamste: je kunt met tegenslagen omgaan”, zegt Kees. Nick wijst op de sterke familieband: “Voor onze ouders was het wennen om weer een winkel te beginnen. Op de markt hadden zij alles zelf in de hand, nu moesten ze ook dingen loslaten. Het is goed om onze ambities te vermengen met de ervaring en enorme kennis die zij in de loop der jaren hebben opgedaan.”

Pluktuin op de markt
Van begin af aan draaide de bloemenwinkel boven verwachting, al was er in het openingsjaar ook een zwaar verlies: moeder Willie viel plotseling weg. Toch zijn Kees, Nick en vader Jaap vastberaden om het bedrijf voort te zetten. Nick: “Ons concept, met de combinatie van markten en een winkel, is sterk. Als we op de markt staan, zijn we geen verkopers maar bloemisten. Alles wat we in de winkel hebben, bieden we ook op de markt aan – ook de exclusievere bloemen. Dat geldt ook voor de service: die is net zo hoog.” De bloemisten van Jungerius Flowers willen op de markten en in hun winkel dezelfde beleving bieden. Kees: “We willen onze passie voor bloemen overbrengen op onze klanten. Dat doen we met productinnovaties en mooie presentaties waaronder een pluktuin. Bovendien prikkelen we hen met verrassende prijzen.”

Verder groeien
De komende jaren wil Jungerius Flowers geleidelijk doorgroeien. Er wordt gewerkt aan een geavanceerde webshop. Bovenal wil de familiezaak meer winkels openen, in eerste instantie in de Betuwe om de regionale naamsbekendheid te vergroten en om de combinatie tussen de winkels en markten te versterken. “Op dit moment hebben we twintig medewerkers. Daar moet in de komende jaren wat bij, maar geen explosieve groei”, zegt Nick. “De grote uitdaging wordt om niet alleen in de onderneming te werken, maar ook áán de onderneming. We willen een stabiele keten van meerdere winkels neerzetten. Op die manier kunnen we invulling blijven geven aan alles waar we voor staan, namelijk veel service, goede prijzen en een verbluffend assortiment.”

Terug naar overzicht