fbpx

Vader Wim ‘kijkt mee’ in familiebedrijf

vvbvanbree-sonia-huizen-dv4c0041

“Werken? Dit is onze hobby!” Dick Schaap en zijn gezin hebben samen bloemenzaak Sonia, in Huizen. Die bestaat al bijna veertig jaar. “Vaak wordt gezegd dat je je moet onderscheiden, maar wij richten  ons juist op iedereen en hebben daarmee succes. We bieden exclusieve boeketten, maar ook goedkope bossen bloemen.”

Aan de wand achter de kassabalie hangt een foto van Wim Schaap. De man die Sonia, zoals de zaak nu heet, bijna veertig jaar geleden oprichtte, is zo nog altijd bij de zaak betrokken. “Hij leeft niet meer, maar waar je ook staat in de winkel, hij kijkt altijd mee”, zegt Esther Schaap (41). Zij leidt het bedrijf vandaag de dag samen met haar man Dick Schaap (44). “We zijn van begin af aan altijd een echte familiezaak geweest. Juist daarop zijn we enorm trots”, stelt ze. “Misschien straalden we dat in de beginjaren nog wat meer uit dan nu. Neefjes en nichtjes hielpen mee en moeder en oma reden de bestellingen rond. We denken met plezier terug aan die tijd.”

Tante Greet
Maar ook vandaag de dag is de inbreng van de familie nog groot. Zoon Dick (19) werkt sinds vorig jaar mee en is voorbestemd om Sonia op den duur over te nemen. ‘Tante Greet’ (74), die er bij de oprichting al bij was, laat zich nog steeds op woensdag zien. “Ze werkt ’s ochtends bij ons. Maar vaak komt ze ’s middags terug, omdat ze door alle gesprekjes met klanten haar werk niet afgerond krijgt”, lacht Dick senior. “Dat is typisch voor ons mooie bedrijf. We doen er alles aan om het tot in lengte van jaren voort te zetten.”

Hoe was de bruiloft?
Het persoonlijke contact vinden ze bij Sonia belangrijk. “Onze klanten waarderen dat. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we negen van de tien mensen bij naam kennen”, vertelt Dick senior. Esther: “Weet je wat het is: mensen vertellen ons altijd waarom ze een bloemetje kopen. Je deelt lief en leed met ze. Als er een uitvaart is, maar ook als er iets te vieren valt. De daaropvolgende keer vragen we altijd hoe de bruiloft of het verjaardagsfeest was.”

vvbvanbree-sonia-dv4c0177Wim had gelijk
Sonia heeft twee vestigingen in winkelcentra in Huizen, beide zijn onlangs opgeknapt. De oudste winkel zit naast Albert Heijn. Ruim dertig jaar geleden betrok oprichter Wim Schaap deze ruimte. “Iedereen verklaarde hem voor gek, maar hij wilde er per se zitten. Een Albert Heijn trekt veel klanten, daar dacht hij van te profiteren. En dat is uitgekomen, ook al verkoopt de supermarkt zelf ook bloemen. We zitten er nog steeds, dus dat geeft wel aan dat hij gelijk had”, zegt Dick senior.

Producten van Plantion
Vrijwel het volledige aanbod bloemen en planten van Sonia is afkomstig van Plantion. “We zitten er vier keer per week. Het contact is meer dan prima. Als we wensen hebben, dan wordt het snel geregeld”, weet Dick senior. “Wel mag het assortiment wat breder en groter. Als we vandaag een product zien en dat morgen willen hebben, dan zijn we er niet altijd zeker van dat het er morgen ook is. Het wordt echter wel steeds beter.”

Terug naar overzicht