fbpx

‘Strategie Plantion betaalt zich uit’

Dirk de Lugt, voorzitter NCR

Dirk de Lugt volgde in juni 2016 Bernard Oosterom op als voorzitter van NCR, de belangenvereniging van coöperaties. Daarnaast is hij voorzitter van de raad van beheer van Royal Cosun, de grootste akkerbouwcoöperatie in ons land.bernard_en_dirk

Het lijkt haast onmogelijk: wonen op Texel, voorzitter zijn van Royal Cosun in Breda en van NCR in Utrecht. Maar Dirk de Lugt (55) combineert zijn bestuursfuncties en de activiteiten die ermee samenhangen schijnbaar moeiteloos. Hij is aimabel, rustig en neemt de tijd voor een gesprek met Licht op Groen. Vol bewondering bekijkt hij het gebouw van Plantion. “Het is veel groter dan ik dacht!”

U bent akkerbouwer op Texel?
“Haha, dat klopt! Dat wil zeggen, dertig jaar geleden hebben mijn broer en ik samen het familiebedrijf op Texel overgenomen. We doen aan traditionele akkerbouw met granen en suikerbieten en leveren uitgangsmateriaal, vooral pootaardappelen. Daarnaast hebben we ook wat mestkalveren. In 2014 stapten mijn zoon en de zoon van mijn broer in het bedrijf en sindsdien kan ik me helemaal op het bestuurswerk richten. In 2014 werd ik voorzitter bij Royal Cosun, in 2015 bij Brancheorganisatie Akkerbouw en dit jaar bij NCR.”

Waarom die keuze om fulltime bestuurder te worden?
“We zijn opgevoed om naast het boerenbedrijf je dienstbaar op te stellen. Dat wat ik altijd al kleinschalig deed, doe ik nu fulltime. Natuurlijk mis ik ook het werken op de boerderij, want ik heb met veel plezier dertig jaar geboerd. Als het erg druk is, weten de jongens me nog wel te vinden, maar ik moet ze niet meer in de weg lopen.”

Hoe gaat het met Royal Cosun?
“Er wacht ons een gigantische uitdaging, want in 2017 eindigt het quotum op suikerbieten. We gaan naar een vrije internationale markt. Als coöperatie bereid je je daarop voor en dat lukt alleen als je een helder beleid hebt dat je leden ook willen uitvoeren. Dankzij de focus op een efficiënter productieproces hebben we nu een kostprijs die zich kan meten met de laagste in de wereld. Daarnaast is de teelt geoptimaliseerd, met hogere opbrengsten per hectare. Ik denk dat we er klaar voor zijn.”

Wat speelt er binnen NCR?
“NCR dient van oudsher de belangen van land- en tuinbouwcoöperaties. Enkele jaren geleden vroegen de bestuursleden zich af wat voor club ze wilden zijn. Moest NCR zich blijven richten op land- en tuinbouw of moesten ze verbreden? En paste de dienstverlening daar nog wel bij? De keuze voor verbreding werd gemaakt. Nu is NCR naast belangenvereniging vooral een kenniscentrum voor coöperaties in alle sectoren. We geven cursussen aan bestuurders, organiseren symposia en  vervullen een actieve netwerkfunctie.”

Is een coöperatie nog wel van deze tijd?
“Nou en of! De laatste tijd is er zelfs sprake van een hausse aan nieuwe coöperaties, vooral in de energie-, de zorg- en de schoonmaakbranche. Onlangs hebben we ons honderdste lid mogen verwelkomen. De ontwikkeling van Nederland tot belangrijke exporteur van melk, bloemen en aardappelen kwam mede door het coöperatieve model. En nog steeds is een stukje zekerheid op lange termijn iets wat ondernemers aanspreekt. Maar het gaat niet vanzelf. Een coöperatie functioneert alleen maar als je erin slaagt om een goede ledeninvloed en ledenbetrokkenheid te organiseren.”

Lukt dat nog in deze tijd van internet?
“Die vraag moeten alle coöperaties zich stellen, ook de bloemenveiling. Plantion kiest voor een persoonlijke benadering en zo te zien heeft zij daarmee de juiste keuze gemaakt. De digitale snelweg wordt omarmd, maar heeft een aanvullend karakter. Daarmee is Plantion een weg ingeslagen die door de leden gesteund en door de markt beloond wordt. De strategie betaalt zich uit.”

Terug naar overzicht