fbpx

‘Stappen gezet in fustreiniging en afvalverwerking’

Als er één afdeling binnen Plantion werkt aan duurzaamheid, dan is wel het de afdeling Logistieke Middelen. Het wassen van fusten gebeurt mens- en milieuvriendelijk dankzij een nieuwe machine. En afval wordt secuur gescheiden.

De afdeling bestaat uit negen mensen. Een belangrijk onderdeel van het werk is de inname, reiniging en uitgifte van fusten. Ze nemen deze in van klanten en zorgen ervoor dat zij na het veilen een bon kunnen tonen voor het verrekenen van het statiegeld. Terwijl de kopers voor de klok zitten, sorteren de medewerkers het ingeleverde fust, soort bij soort. Vervolgens worden de fusten grondig gereinigd. Vijftienhonderd tot tweeduizend stuks per uur, tachtigduizend per week. Kwekers die hun producten aanvoeren, zijn zo weer verzekerd van schone fusten waarin ze hun producten netjes kunnen aanbieden.

‘Scheiden afval bespaart ook kosten’

Nieuwe wasinstallatie
“Twee jaar geleden hebben we geïnvesteerd in een nieuwe fustwasinstallatie”, zegt Wilfried van Oijen, hoofd Logistieke Middelen. “Voorheen
moest je alles handmatig op de band zetten en er weer afhalen. Dat was vrij intensief, want zo’n fust weegt een kilo of twee en je moest telkens een stapeltje pakken. Als er fusten klem zaten, moest je ze lostrekken. Met de nieuwe machine doen robots het grootste gedeelte van het werk. De fusten worden automatisch op de baan gezet en er gestapeld weer vanaf gehaald en op de kar geplaatst.” Volgens Wilfried is ook het schoonmaakproces beter en duurzamer: “Het fust wordt met een minimale hoeveelheid chloorconcentraat goed gereinigd, aan binnen- en buitenkant. Eventuele achtergebleven stickers worden verwijderd.”

Afvalstromen scheiden
Een tweede belangrijke taak van de afdeling is de verwerking van afvalstromen. Al het veiling-gerelateerde afval dat kopers terugbrengen naar Ede wordt machinaal verkleind en in containers geperst. Dat gaat om grote hoeveelheden, stelt Van Oijen. “We hebben doorgaans elke week een container papier en karton, zo’n 325 ton per jaar, en een container folie en trays, zo’n 250 ton per jaar.” Het is belangrijk om de afvalstromen te sorteren, want de kosten van bedrijfsafval en de transportkosten zijn de laatste jaren flink toegenomen. Gelukkig heeft Plantion een afnemer voor de trays. Voor ingeleverd folie is het moeilijk om een afnemer te vinden. “Het scheiden is erg lastig. Het wikkelfolie zou nog iets kunnen opbrengen, andere soorten niet. Vroeger kreeg je 100 euro per ton voor plastic afval, tegenwoordig kost het 190 euro per ton.”

Kartonnen hoezen
Wilfried vindt het daarom goed dat er aan de voorkant wordt gekeken naar het gebruik van alternatieve verpakkingsmaterialen. “De hele branche is bezig om de afvalstromen te verminderen en dat geldt ook voor Plantion. Je ziet dat bloemen en planten steeds vaker in kartonnen hoezen worden gepakt in plaats van in folies. Karton is gemakkelijker te hergebruiken dan plastic. Ook is het nieuwe fust Floratino een goed alternatief voor de huidige eenmalige trays.”

Terug naar overzicht