fbpx

Sta je stil, dan ga je voor de bijl

Zeven jaar geleden ging het roer om bij Tuincentrum Hofs. Geert en Monique Alofs namen de zaak in het Betuwse Angeren over van hun (schoon)ouders om het bedrijf verder uit te bouwen tot een goedlopend tuincentrum met een eigen kwekerij en handelstak.

Tuincentrum Hofs werd zo’n veertig jaar geleden opgericht als kwekerij in perkgoed met daarbij een kleine verkoopfaciliteit. De onderneming van Moniques ouders maakte snel naam in de Oost-Betuwe. In de overname vonden Geert en Monique een mooi moment om een frisse wind door het tuincentrum te blazen. Monique: “Het is van het grootste belang om met de tijd mee te gaan. Het was hier wat verouderd.” Geert: “De uitstraling moest anders, het assortiment uitgebreider. We wilden ook wat meer vernieuwing.” Zo gebeurde het ook. Alle opstal maakte plaats voor schitterende nieuwbouw, inclusief een tuincentrum van zevenhonderd vierkante meter. Het waren grote vernieuwingen in een economisch onzekere tijd. “We zijn altijd heel positief ingesteld geweest”, verzekert Geert die ooit werd opgeleid tot werktuigbouwkundige.

Van veel markten thuis
De onderneming in Angeren, tussen Arnhem en Nijmegen, is van veel markten thuis. Net als in het prille begin worden er perkgoed en violen in eigen kas gekweekt. Deze zijn bedoeld voor verkoop in het tuincentrum en bij Plantion. Via klok, bemiddeling en andere tuincentra vinden de producten hun weg naar klanten elders. Andersom halen Geert en Monique veel assortiment in het groencentrum van Plantion en kopen ze op de marktplaats in Ede ook producten in voor collega-ondernemers. “Die gaan niet zelf naar de veiling, omdat ze maar kleine aantallen nodig hebben. Wij kunnen gemakkelijk maatwerk bieden: bijvoorbeeld een tray van de ene soort en drie trays van een andere”, zegt Geert. Ook kennen veel bedrijven in de branche Tuincentrum Hofs als leverancier van groenteplanten. “Daarin zijn we groot, we bedienen zo ongeveer half Nederland en de aantallen nemen nog steeds toe.”

Energie genoeg
Dankzij het uitgebreide dienstenpakket is er het hele jaar door leven in de brouwerij. De woorden hoog- en laagseizoen komen niet voor in zijn woordenboek, stelt Geert. “We hebben zoveel takken, dat er altijd werk is, zomer en winter. Soms ben ik al om vier uur op om naar Ede te gaan en stopt het werk pas om elf uur ‘s avonds. Tel die uren eens…” Vervelend of lastig vindt hij die constante drukte zeker niet. “Van huis uit zijn we gewend hard te werken, we zijn van het platteland. Vroeger kreeg je het ook niet voor niks. We zorgen altijd dat het hier netjes is, dat we kwaliteit bieden, dat we vriendelijk zijn. Er is energie genoeg, zolang de klant maar tevreden is.”

Vooruitdenken
Buiten Geert en Monique zijn er geen fulltime medewerkers. “We hebben graag alles zelf in de hand”, stelt Monique. Wel zijn diverse oproepkrachten stand by. Daarnaast helpen de twee tienerzoons af en toe mee en laten de (schoon)ouders zich vrijwel dagelijks zien. Monique: “Mijn moeder vindt het hier prachtig. Ze springt bij waar nodig; in de winkel, in de kwekerij.”
In de verloren uren denken ze af en toe na over de toekomst. Over de opvolging, bijvoorbeeld. Of een van de zoons het ooit overneemt, is nog ongewis. Geert: “We gaan ze in ieder geval niet pushen.” Daarnaast leven er ideeën om op termijn uit te breiden. “Je moet altijd met morgen bezig zijn, vooruitdenken. Sta je stil, dan ga je voor de bijl.”

Terug naar overzicht