Over onsNieuwsSpaar het milieu, gebruik meermalig fust
1 mei 2023

Spaar het milieu, gebruik meermalig fust

AANTALLEN FUST PLANTION IN 2022
TOTAAL 4 miljoen, waarvan 53% meermalig
SNIJBLOEMEN 2 miljoen, waarvan 94% meermalig
KAMER- EN TUINPLANTEN 2 miljoen, waarvan 11% meermalig

Veruit de meeste kamer- en tuinplanten worden bij Plantion nog aangevoerd in eenmalige trays. Dat zorgt voor een grote milieubelasting, want al die trays belanden op de afvalberg. Meermalig fust is een duurzaam alternatief. Plantion wil zich hiervoor inzetten, werk jij ook mee? Spaar het milieu!

Tom van Eck is veilmeester bij Plantion: “Steeds vaker vragen inkopers naar planten in meermalig fust. En dat is begrijpelijk, want duurzame bloemisten en tuincentra hebben een streepje voor bij consumenten, zakelijke klanten en overheidsinstellingen. Bij kwekers staan soms praktische of financiële redenen een overstap in de weg. Meermalig fust betekent vaak een extra handeling, dus extra kosten. Wel zien we een toenemend bewustzijn dat we allemaal iets moeten bijdragen.”

Spaar het milieu, gebruik meermalig fust Spaar het milieu, gebruik meermalig fust

Kwekerij Ton van der Hoorn

Een kweker waar Plantion mee in gesprek ging, is Kwekerij Ton van der Hoorn in Nieuwveen. Hun Haworthiasoorten zijn verkrijgbaar op de klok en via de webshop van Plantion. Verkoopmedewerker Karin Mulder: “Voor ons was de overstap van eenmalig naar meermalig fust een relatief kleine stap. We doen het al langer voor Intratuin en cash & carry’s, mede omdat die het eisen. En nu dus ook voor Plantion. Het is inderdaad wat meer werk, maar we kiezen er bewust voor. Ik kan niet voor andere kwekers spreken, maar als je de mogelijkheden hebt, en je bent begaan met het milieu, dan investeer je wat extra tijd in meermalig fust. Kleine moeite, groot verschil.”

Bloemenwinkel Quattro

Bloemist Angela Grevel-Langeveld schrijft duurzaamheid met grote letters en dat zie je terug in haar winkel Quattro op Centraal Station Arnhem. “Veel klanten kopen het liefst bij een duurzame bloemist. Andersom ga ik in gesprek met klanten die vragen of er een plastic folie om kan. Dan is het vaak: o ja, je hebt gelijk. Het gebruik van meermalig fust hoort daar ook bij. Doordat je als inkoper bij Plantion statiegeld betaalt, ben je gemotiveerder om het fust ook weer in te leveren. Zo maak je samen de afvalberg kleiner. Hoewel het voor kwekers zware tijden zijn, hoop ik toch dat zij dit ook gaan inzien.”

Spaar het milieu!