Over onsNieuwsSamen verder bouwen aan een mooi bedrijf
16 mei 2023

Samen verder bouwen aan een mooi bedrijf

Het begon met wat perkplantjes, in het schuurtje van zijn ouders die een gemengd boerenbedrijf runden. Ruim dertig jaar later zijn de koeien allang ingeruild voor ‘alles wat een groenliefhebber maar wil’. Samen met Veerle Jongerius staat Marcel de Wit in Volkel zeven dagen in de week in de winkel. “Het voelt geen dag als werk.”

Tussen de landerijen vallen de wapperende vlaggen met de grote bloem meteen op. Bij de entree staat een ruime keuze aan perkgoed en vaste planten voor in de tuin. Binnen kijk je je ogen uit. Robuuste aardenwerken potten, glanzende vazen en ander decoratiemateriaal staan creatief uitgestald op tafels en rekken. Even verderop een aantal kleurrijke boeketten, van een weelderig plukboeket tot een keurig ingebonden bosje met rozen. “Ons klantenbestand is qua leeftijd heel divers. We gaan met de trends mee, maar weten ook goed wat de oudere klanten willen”, vertelt Veerle Jongerius. Zij is gestart in 2014 en runt de zaak samen met eigenaar Marcel. “Ik regel de boekhouding en personeelszaken, doe de inkoop van potterie en decoratie en zorg voor de inrichting van de winkel. Marcel werkt liever met zijn handen.” De 52-jarige Brabander moet lachen en knikt. “Laat mij maar tussen de planten staan.”

Tuincentra aan het woord

Tevreden met Plantion

Marcel de Wit is al jaren klant bij Plantion. “Ik kwam er al toen er nog geveild werd in Bemmel. En nu rij ik iedere week naar Ede.” Snijbloemen koopt hij op de klok en voor kamer- en tuinplanten loopt hij vaak even het groencentrum binnen. Hij is ‘een heel tevreden klant’. “Er is een breed assortiment, van mooie kwaliteit.” De nieuwe digitale mogelijkheden, zoals inkoop via KOA en de webshop, heeft hij nog niet uitgeprobeerd. “Ik kom graag bij Plantion om de koopwaar te zien en voor de mensen. We maken altijd even een praatje.” Niettemin zien hij en medewerker Veerle zeker de voordelen van de digitale inkoopmogelijkheden. Veerle: “Het scheelt veel tijd. Je hoeft niet zo vroeg op en kan alles laten bezorgen. Ik kan me voorstellen dat mensen daarvoor kiezen en wij wellicht ook in de toekomst.”

Niet alles willen

Naast binnen- en buitengroen staat De Wit ook bekend om zijn grafstukken. De portfolio met eigen werk puilt uit met voorbeelden. Veerle: “Soms denk ik weleens: is het niet wat te veel keuze. Maar we helpen mensen graag. Het is mooi om te kunnen doen.” Ze vindt het ook heerlijk om de winkel te etaleren. In de jaren dat ze voor Marcel werkt heeft ze de nodige veranderingen doorgevoerd. “Het was nodig. Ze heeft er kijk op”, zegt Marcel. “Voorheen had ik echt van alles wat. Geurkaarsen, potpourri, noem het op. Maar dat werkt niet. Je moet niet alles willen.”

Tuincentra aan het woord

Druk voor Moederdag

De winkel bestaat uit verschillende ruimtes met een eigen klimaat, zodat de planten en bloemen in topconditie blijven. Marcel: “De indeling is ook duurzaam. We kunnen de ruimtes afsluiten, dat scheelt een bak energie. Ook hebben we zonnepanelen op het dak van de grote schuur.” Achter heeft Marcel een eigen kwekerij. “In het voorjaar kweek ik perkgoed; in het najaar chrysanten, violen en dahlia’s.” De eigen teelt komt grotendeels terecht in zelf opgemaakte manden en bakken. “Het weekend voor Moederdag zijn de drukste dagen. We maken dan zo’n 300 boeketten en 250 plantenbakken. Voor de snelle verkoop zetten we buiten een tent neer.” Het is dan alle hens aan dek en ook Patrick, de partner van Veerle, en haar zoontje Mees helpen dan mee. Marcel: “We doen het echt met zijn allen, heel leuk!”

Verbouwen

Voor januari 2024 staat een grote verbouwing gepland. Na zeven jaar zijn de plannen eindelijk goedgekeurd door de gemeente. De grote hal wordt uitgebouwd en de overkapping bij de entree verdwijnt. “Het hele vooraanzicht wordt anders, met glas en grote schuifdeuren die helemaal open kunnen. Meer van deze tijd dus.” Ze hebben er zin in. Marcel: “Hoe de toekomst eruitziet, weet je niet. Maar ik hoop dat we nog lang samen verder kunnen bouwen aan een mooi bedrijf.”