fbpx

Plantion stroomlijnt productenaanvoer

Meer controle over de aanvoer van producten. Dat is het doel van het Time Slot Management-systeem dat Plantion de komende maanden uitrolt. Vervoerders moeten straks via internet of app een tijdslot reserveren voor het aanleveren van hun producten in Ede. “We móeten dit doen, want het verwerkingsproces staat onder druk.”

Plantion hanteert al jaren een deadline voor de nachtelijke productenaanvoer (04.00 uur). Maar steeds vaker arriveren transporteurs later, soms zelfs pas tijdens het veilen. De piek ligt tussen 03.00 en 05.00 uur, dan komt gemiddeld 25 procent van de ladingdragers”, zegt projectleider Eelco van der Vegt. Door de invoering van Time Slot Management wil Plantion de aanvoerpiek uitsmeren over de nacht. “Dat moet voor meer ruimte zorgen in het logistieke proces. Nu moeten medewerkers zich vaak haasten om de ladingdragers klaar te maken voor het veilen. Dat vergroot de kans op fouten en dat willen we natuurlijk niet. Daarnaast hebben we tijd nodig om alle producten en partijen door de fotostraat te laten gaan. De foto’s plaatsen we op de pagina Klokaanbod van PDM, zodat kopers digitaal kunnen schouwen.”

Tijd reserveren

Eelco legt uit hoe Time Slot Management werkt: “Voorafgaand reserveert de chauffeur of de planner een slottijd via de webportal of gratis app van Boltrics. Kort voor aankomst in Ede ziet de chauffeur waar hij met zijn vrachtwagen mag docken. Op het overeengekomen tijdstip staat een medewerker klaar om zo nodig te assisteren. Binnen maximaal een half uur is de vracht gelost en is eventuele retourvracht (ladingdragers, fusten) voor de kweker weer geladen.” Volgens Eelco levert dit niet alleen voor Plantion maar ook voor de vervoerders zelf voordelen op. “Een vervoerder met een slottijd hoeft niet meer te wachten. Ook is er na het docken gegarandeerd hulp van een medewerker beschikbaar.”

Slottijd aanpassen

Maar wat nu als een vervoerder onderweg naar Plantion vertraging oploopt, of vergeten is een tijd te reserveren? “In onvoorziene omstandigheden kun je een gereserveerde slottijd wijzigen, maar ben je wel afhankelijk van wat er nog beschikbaar is. Wie vooraf geen tijd reserveert, moet wachten tot er een dock vrijkomt”, stelt Eelco heel duidelijk. Om de nachtelijke pieken af te zwakken, onderneemt Plantion nog twee andere acties. “We sturen eropaan om producten voor bemiddeling zo veel mogelijk overdag aan te leveren. Daarnaast vragen we vervoerders om producten voor boxhouders en groothandelscentrum bij de betreffende docks te lossen.”

In gesprek met vervoerders

Plantion introduceert en activeert Time Slot Management in de komende maanden. Dat betekent dat de Boltricssoftware in werking wordt gesteld en dat Plantion in gesprek gaat met de vervoerders. Van der Vegt: “In eerste instantie gaan we om tafel met de transporteurs die het meeste aanleveren, omdat we met hen het snelst winst kunnen boeken. Bovendien hebben zij wellicht elders al ervaring met Time Slot Management opgedaan.”

Vragen over Time Slot Management?
Mail Eelco van der Vegt:
eelcovandervegt@plantion.nl

Terug naar overzicht