fbpx

‘OPGEGROEID TUSSEN DE TULPEN’

In de medische wereld genoot Ernst Kuipers, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC, al veel aanzien. De afgelopen maanden leerde het grote publiek hem kennen als de sympathieke coördinator van de acute coronazorgverlening in Nederland. Hij heeft ook verstand van bloemen!

Koopt u zelf bloemen en planten?

“Een bos bloemen koop ik bij gelegenheid graag om cadeau te geven. Planten koop ik regelmatig voor onze tuin. Recentelijk bijvoorbeeld nog een mooie rode Acer. Deze heeft een prachtige plek gekregen op de hoek van het huis en doet het ’t eerste jaar al uitstekend.”

Vindt u het leuk om bloemen in huis te hebben?

“Absoluut, altijd al. In mijn studententijd had ik planten op mijn kamer, favoriet was de papyrus, ik had er een aantal van staan. Ik vrees dat gemakzucht hier ook een rol bij heeft gespeeld. Ze waren student-proof!”

Welke soorten vindt u het mooist?

“Ik houd vooral van veldbloemen met op nummer één het vingerhoedskruid. Maar u bedoelt vast snijbloemen… In mijn jeugd heb ik heel veel in de tulpen en de gladiolen gewerkt: tulpen koppen, bollen rapen, bollen pellen, u kent dat wel. Dat was in de Noordoostpolder. Van een mooie bos tulpen kan ik nog steeds erg genieten.”

Wat groeit er in uw tuin?

“Bijvoorbeeld een Catalpa, die staat op dit moment prachtig in bloei! We wonen in een bosrijke omgeving dus er staan veel Rhododendrons. De meeste bloemen komen spontaan op zoals het vingerhoedskruid. Verder vind je bij ons veel lavendel en uiteraard hortensia’s. Op het terras staat een aantal potten met mooie rode Mandevilla’s.”

Heeft u groene vingers?

“Zeker! Ik verzorg bij ons thuis de kamerplanten. En ik heb een paar jaar geleden sequoia-zaden meegenomen uit San Francisco, deze heb ik gezaaid en opgekweekt. Eén boompje is nu inmiddels na vijf jaar veertig centimeter hoog. Nog een lange weg en duizend jaar te gaan!”

Aan wie zou u een boeket of plant willen geven?

“Ik zou heel graag Rowan Marijnissen in de bloemetjes willen zetten. Rowan is IC-verpleegkundige in het ElisabethTweeSteden Ziekenhuis in Tilburg; zij heeft coronapatiënten verzorgd en zich daarnaast hard gemaakt voor haar beroepsgroep in de werkgroep die opdracht van de minister had gekregen om een plan te maken zodat wij beter voorbereid zijn op een eventuele tweede coronagolf.”

Terug naar overzicht