fbpx

Nieuw elan bij familiekwekerij Kregting

Bij Jorg Kregting stroomt het kwekersbloed haast vanzelfsprekend door de aderen. Als vierde generatie wil hij zijn bedrijf Handelskwekerij M. Kregting in Bemmel toekomstbestendig maken en een jongere generatie enthousiasmeren voor het vak.

Als we de kwekerij aan de Bergerdensestraat in Bemmel bezoeken, staan de kassen vol met stekjes van poinsettia.. Die vinden hun weg naar kwekers in heel Europa. Trefzekere dames stoppen ze vliegensvlug in potjes. “Vroeger maakten we de stekken zelf uit moederplanten,” vertelt Jorg, “maar tegenwoordig halen we ze uit Afrika.” In 1929 had overgrootvader Kregting zich dat vast moeilijk kunnen voorstellen, toen hij samen met zijn broer in Gendt een snijbloemenkwekerij begon. Opa Kregting zette het bedrijf in 1939 voort, schakelde over op potplanten en eind jaren zeventig op monocultuur geraniums. Niet lang daarna trad Jorgs vader Marcel toe tot de onderneming. Die besloot zeven jaar geleden het bedrijf te verplaatsen naar Bergerden. Nu legt de kwekerij zich toe op het bewortelen van geranium- en poinsettia-stekken, en de productie van perkgoed als geraniums, verbena’s, petunia’s, lobelia’s en eindproduct poinsettia’s.

Taakverdeling

Jorg kwam drie jaar geleden in het bedrijf, nadat hij een opleiding technische bedrijfskunde had afgerond, ervaring had opgedaan bij een zuivelfabriek en met een pre-master aan de TU Eindhoven was begonnen. “Alles kwam toen samen”, blikt hij terug. “De opleiding was wel erg intensief en bovendien verliet de toenmalige bedrijfsleider de kwekerij. Dat was het laatste zetje dat ik nodig had.” Een duidelijke taakverdeling ontbrak tot die tijd op de kwekerij. Sinds Jorgs komst is dat anders: “Er kwamen meer mensen, hogere omloopsnelheden en grotere verkoopaantallen, dus een andere aanpak was nodig.” Jorg werd bedrijfsleider. Hij stuurt de medewerkers aan en zorgt voor alle logistieke handelingen en het papierwerk. Vader Marcel, met zijn langdurige ervaring in het teeltproces, concentreert zich op gewasverzorging, watergift en klimaat.

Jonge gasten

Hoewel Marcel nog wel even door wil gaan, wordt ook geïnvesteerd in de toekomst. “Onlangs hebben we een jonge teeltexpert aangenomen”, zegt Jorg. “Langzaamaan zal hij de taken van mijn vader gaan overnemen, die op zijn beurt steeds meer een adviserende rol zal krijgen.” Het betrekken van de volgende generatie vindt Jorg heel belangrijk. Op zaterdag hebben scholieren een bijbaantje in de kassen. Ook lopen er regelmatig stagiairs rond om praktijkervaring op te doen. “Het is mooi als je die gasten ziet groeien. Ik hoop eraan bij te dragen dat jongeren voor de tuinbouw kiezen.”

Geannuleerde orders

In de coronacrisis werd de flexibiliteit van het bedrijf aardig op de proef gesteld. In de eerste weken annuleerden veel kwekers hun orders van geraniumstekken, omdat ze het oppotten niet meer aandurfden. Geannuleerde orders werden na de eerste paniek toch nog verkocht. Ook de bloeiende handel bood uitdagingen. Jorg: “Half maart hebben we de temperatuur getemperd om een paar weken speling te krijgen in de rijping van de planten. Uiteindelijk hebben we daardoor maar bij één partij bloemen een keer extra moeten plukken. Daarna liep de handel zelfs juist harder dan verwacht.”

Flexibiliteit

Groter waren de problemen die Kregting ondervond bij het steken van poinsettia’s. Vanwege het beperkte luchtverkeer kwam in plaats van elke dag een verse lading stekken uit Afrika steeds een veel grotere hoeveelheid in één keer binnen. Dat vroeg de nodige flexibiliteit van de medewerkers, want een stek kan niet te lang buiten de grond blijven. Jorg: “Wanneer de stekken binnenkwamen, meestal aan het eind van de week, maakten de medewerkers langere dagen. Ik ben echt heel tevreden over hoe ze dat hebben opgepakt.”

Kregting is lid van KANplant, een samenwerkingsverband van twaalf kwekers in de regio Arnhem-Nijmegen.

www.kanplant.nl

 

Terug naar overzicht