fbpx

Niemand wist wat wijsheid was

Voor Henk Wagener, eigenaar van kwekerij ’t Kleintje, begon het ‘coronajaar 2020’ op 11 maart. Die dag wist hij niet hoe hij het had. Maar de wanhoop maakte snel plaats voor lef. “Niemand wist wat wijsheid was. We zijn alle stekjes gewoon gaan oppotten.”

Daags voor de eerste persconferentie van premier Rutte kreeg Henk Wagener (48) verschillende telefoontjes van Duitse klanten: ‘Ik ga dicht’. ‘Ik dreig failliet te gaan’. ‘Ik heb een probleem met de afzet’. Wagener: “We hadden 1.200 karren klaar staan, maar die gingen dus niet weg. Toen voelde ik ‘m.” De volgende dag ging hij zitten met zijn vrouw Ewelina en maakten ze een plan.

Medewerkers bleven

Ewelina Wagener (35): “Maart en april zijn altijd onze drukste maanden. We stonden klaar om de stekjes voor de violen op te potten en na een week of twee het perkgoed in te zaaien. Ik zei: ‘Als niemand wat afneemt, voor wie gaan we dan oppotten?’ We hadden dertien man lopen, merendeels Polen. De grenzen zouden dichtgaan. Ik liep de kantine in en vroeg wat ze wilden: blijven of naar huis, nu het nog kon? Iedereen bleef. Daar waren we blij mee. Werk was er toch wel: of de stekjes oppotten, of de plantjes die er stonden weggooien.”

Risico genomen

De Wageners hadden een rekensom gemaakt. De bestaande plantjes weggooien, kostte anderhalve ton. De stekjes wel oppotten en uiteindelijk die plantjes ook moeten weggooien, zou zes ton kosten. Ze besloten het risico te nemen en toch op te potten. Drie weken lang werkten ze door, maar was er geen handel. Veel planten moesten worden gestort. “Als je de plantjes onder je handen ziet groeien, is het weggooien echt heel moeilijk.”

Hand in het vuur

Maar toen kwamen er ándere telefoontjes. Supermarkten, tuincentra: of ze konden leveren. Henk: “Toen wist ik dat we er goed aan hadden gedaan om door te werken, in plaats van weggooien. Ik heb de kweek van de nieuwe plantjes vertraagd door de temperatuur in de kas te verlagen. Zo konden we alle plantjes de tijd geven die ze nodig hadden en hadden we volop aanbod.” De Wageners zijn achteraf natuurlijk blij dat ze de goede keus hebben gemaakt. Henk: “Sommige klanten hebben echt hun hand voor ons in het vuur gestoken. Bestellingen van 300.000 violen lieten ze gewoon doorgaan, terwijl zij ook niet wisten of ze die konden verkopen.

Bepaald geen kleintje

Met een verkoop van zes miljoen planten per jaar is de kwekerij bepaald geen ‘kleintje’. Henk: “De naam van onze kwekerij is inderdaad wat misleidend. ‘Kleintje’ was de bijnaam van mijn opa en mijn vader heeft zijn bedrijf naar hem vernoemd. Later heb ik de kwekerij van hem overgenomen.” En sterk gemoderniseerd: Wagener was de eerste in Nederland met een machine voor zaaien en oppotten. “Die machine kocht ik eind jaren tachtig en kostte net zoveel als het huis dat ik in die periode aanschafte: twee ton.”

Paaskaars opgebrand

Van het totaal aantal producten wordt dertig procent via Plantion verhandeld. De rest gaat via andere veilingen en in het voorjaar wordt er ook verkocht aan particulieren. Ook in dit coronajaar waren twee- tot driehonderd klanten per dag geen uitzondering. Wageners zoon van 14 en dochter van 10 maakten de karretjes schoon en wezen mensen op de looprichting. Henk: “Terugkijkend was het een spannend jaar, waarin ik regelmatig onze Paaskaars heb aangestoken. Dat doe ik elk jaar wel, maar die van 2020 is bijna helemaal opgebrand!”

Terug naar overzicht