fbpx

Niel Vernooij: ‘Ik ben een natuurmens’

WIE Niel Vernooij
LEEFTIJD 61
WOONPLAATS Haalderen
WERK logistiek medewerker (klantenservice, opsteker bij de klok)
HOBBY’S karten, voetbal kijken, op een terrasje zitten

Je favoriete stek?
“De veiling! Daar heb ik mijn contacten. Ik ken de kopers, de producten. Op de werkvloer loop ik van de ene naar de andere kant. Drie ochtenden in de week ben ik in Ede, de andere dagen kweek ik mijn eigen bloemen. In het voorjaar en de zomer ben ik daardoor vrijwel de hele dag buiten. Dat vind ik ook heel fijn. Want ik ben een natuurmens.”

Groentje of oude rot?
“Oude rot. Ik doe al jarenlang hetzelfde werk. In veertig jaar doe je veel ervaring op. Ik weet veel dingen en ben breed inzetbaar. Het is in een bedrijf belangrijk om mensen met veel ervaring te hebben. Collega’s kunnen bij mij terecht met hun vragen. Ik denk mee met mensen die net beginnen. Maar ik weet heus niet alles, hoor. Werken met de computer is niet mijn sterkste kant, daar laat ik mij graag bij helpen.”

De bloemetjes buiten?
“Dat doe ik in mijn eigen kwekerij. Ik kweek zomerbloemen, waaronder heliantus. Eigenlijk wilde ik veeboer worden. Maar na school en dienstplicht kon ik een stukje land huren bij een buurman. Hij kweekte vooral chrysanten en ook freesia’s en anjers. Dat ging ik ook doen en dat liep heel goed. Na een jaar of tien ben ik daarmee gestopt. Er kwam vraag naar andere bloemen en ik had genoeg van de bestrijdingsmiddelen die werden gebruikt. Ik begon met zomerbloemen die ik zelf opkweekte. Verspenen, overpotten… stap voor stap heb ik het opgebouwd.”

Groen en geel?
“In het zomerseizoen is er veel te doen op de kwekerij. Als ik dan met de auto van de veiling naar huis rij, erger ik me wel eens aan het verkeer. Dan denk ik aan de bloemen die ik die dag nog moet snijden… Want ze moeten op het juiste moment op de veiling zijn. Maar dat is me altijd nog gelukt. Dan staan ze daar in emmers met mijn kaartjes er aan. Prachtig! Ik ben de enige met blauwe kaartjes, dat weten mijn collega’s ook. Als ik eens hoge prijzen beur, hoor ik meteen: ‘Nou, jij kan wel stoppen met werken’. Zo’n geintje moet kunnen.”

Rucola of bloemkool?
“Bloemkool. Met een sausje erover. Ik woon alleen, mijn vrouw is zeven jaar geleden overleden. Een paar keer per week maakt een mevrouw uit het dorp iets voor mij klaar. Aan haar heb ik een fijne steun. Als ik wel zelf iets maak, is het iets heel makkelijks. Ik loop steeds in de tuin heen en weer, koken kost me gewoon te veel tijd.”

Hoe groen is jouw tuin?
“Voor een siertuin heb ik geen tijd. Ik woon nu nog in het huis waar ik met mijn vrouw woonde. Het staat middenin het dorp. Onlangs heb ik mijn ouderlijk huis gekocht. Daar zit een tuin bij met oude perenbomen. Ze zijn meer dan tien meter hoog en de hele buurt mag peren plukken en van de grond rapen. Binnenkort verhuis ik naar dat huis.”

Plantion-gevoel?
“Dat is voor mij het veilproces. Ik vind het mooi om het allemaal te volgen: de prijsvorming, het koopgedrag, welke producten populair zijn. Bij de keurmeesters voel ik me erg thuis. Er gaat veel tijd in zitten om dat vak goed te leren. Zij zitten er net als ik vaak al jaren.”

Ede is voor mij…
“Een grote omschakeling. Maar de reistijd went en de locatie is eigenlijk heel gunstig, zo dicht op de snelweg. Ik vind het heel leuk om ‘s morgens te kijken naar de karren en de kopers in de afmijnzaal. Iedere dag is weer anders.”

Terug naar overzicht