fbpx

Met topkwaliteit langs de deur

Laura van den Berg heeft sinds een jaar haar eigen mobiele bloemenzaak: De Gooische Bloemenbus. Met een prachtig omgebouwde wagen staat ze niet op weekmarkten en evenementen, maar rijdt ze door de straten van Blaricum en Almere. “Zoals vroeger eieren en melk gevent werden, zo ga ik met bloemen langs de deur.”

Laura doorliep de opleiding tot bloemist met glans en begon haar carrière in een bloemenwinkel in Hilversum. “Ik vroeg me af: wil ik dit de rest van m’n leven doen? ” Ze zegde haar baan op, belandde vervolgens in de cruisebranche en ging vier jaar als verkoopster van een juwelierszaak de wereldzeeën over. Toen ze weer thuis was en overwoog er nog een termijn op het water aan vast te knopen, begon de bloemenwereld opnieuw te trekken.

Servicegericht
“Al op de basisschool wist ik het zeker: ik word later bloemist. Dat gevoel heb ik altijd gehouden, ook toen ik op zee zat”, zegt Laura. “Op het cruiseschip heb ik gemerkt hoe fijn ik het vind om servicegericht te kunnen werken. Mensen zijn met vakantie, het persoonlijke aspect is dan dubbel zo belangrijk. Die hoge servicegraad mis ik weleens als ik zelf ga winkelen. Toen ik besloot niet meer terug naar zee te gaan, wilde ik daar iets mee doen.”

Vaas in de hand
Op Facebook werd ze getagd in een video waarin te zien was hoe Rotterdamse vakgenoten een bloemenbus opzetten. Dat bracht haar op nieuwe ideeën. Na enig marktonderzoek en denkwerk kocht ze de transportbus waarmee ze nu door woonwijken van
Almere en Blaricum rijdt. Mensen die bloemen willen, komen naar haar bus. Vaak met een vaas in de hand, zodat Laura de bloemen erin kan schikken. “Zoals vroeger eieren en melk gevent werden, zo verkoop ik nu bloemen.”

Hoogteverschillen
De benadering is heel persoonlijk. “Je onthoudt wat voor vazen mensen hebben. ‘Gebruik die bruine maar voor dit boeket’. Het verrast mensen dat je je dat herinnert.”, zegt ze. “Vaak komen ze met grote vazen in ‘rare’ vormen. Zelf weten ze daar geen raad mee, ze hebben de creativiteit niet. In zulke gevallen werk ik graag met hoogteverschillen. Dan krijg je een mooi levendig boeket. Mensen waarderen dat. Ze vinden het ook makkelijk dat je langskomt.”

Ze moeten je kennen
Laura rijdt nu een jaar met de bus en heeft een mooi bestand opgebouwd van particuliere en zakelijke klanten. Ze maakte een flyer en belde in haar wijken bij huishoudens aan. “Mensen moeten je kennen. En jij hen. Laatst zei een klant: ‘Sinds jij hier komt, heb ik elke week bloemen in huis’.” Ze weet intussen precies wat de meesten van haar willen: een wat exclusiever assortiment. Op haar bus staat haar telefoonnummer. Wie Laura heeft gemist, kan haar bellen of een bericht per WhatsApp
sturen. “Ik kom graag nog eens terug.” Ook kunnen mensen haar bereiken voor rouw- en bruidsbloemstukken. Daarin
heeft de Almeerse bloemist zich gespecialiseerd. “Bruids- en rouwwerk past bij me, want daarbij is het persoonlijke aspect
belangrijk. Op gevoelige momenten delen klanten in vertrouwen wat ze willen.”

Op woensdag naar Plantion
Laura koopt nagenoeg al haar producten op de klok bij Plantion. Iedere woensdag gaat ze naar Ede. “Op die dag is het aanbod het grootst.” Als relatief kleine ondernemer kan ze hier een compleet assortiment vinden dat voldoet aan al haar wensen. “De kwaliteit is bovendien uitstekend. Dat is belangrijk voor mijn klanten; die zitten toch wat hoger in de markt. Daarom koop ik vooral de wat exclusievere bloemsoorten. Daarvoor is Plantion de beste plek.”

Terug naar overzicht