fbpx

Martijn Meskers in raad van commissarissen

NAAM: Martijn Meskers
BEDRIJF: financieel directeur Iddink Group, Ede
WAAR: Amstelveen
OMVANG: getrouwd met Wendy, vader van Veerle (13) en Reinier (10)

Tijdens de ALV van afgelopen december werd Martijn Meskers (46) voorgesteld als opvolger van Gelli Madlener in de raad van commissarissen. Zijn missie: “Plantion helpen moderniseren, met behoud van de coöperatieve waarden.”

Als zoon van een bloembollenkweker in Noordwijk raakte Martijn al vroeg bekend met de veiling. Hij ging vaak met zijn vader mee als die zijn hyacinten en tulpen naar Flora in Rijnsburg bracht. Gaandeweg ontwikkelde hij een passie voor de financiële kant van het ondernemen. “In plaats van het bedrijf over te nemen, besloot ik bedrijfseconomie te gaan studeren. Eerst aan de Agrarische Hogeschool in Delft, daarna Nyenrode. Een intensieve maar mooie tijd!”

Wat was je eerste baan?
“Ik ging aan de slag bij KPMG, een van de grote bureaus in Nederland. Als accountant kwam ik bij allerlei bedrijven over de vloer en gaf ik mijn ogen goed de kost. In 2001 maakte ik voor KPMG een uitstapje van een half jaar naar het zakencentrum van Londen, bij de Deutsche Bank. Het draaide alleen maar om geld en ik vroeg ik me ineens af of ik dit mijn toekomst was. Ik zag mensen in dure Ferrari’s die doodongelukkig waren.”

Hoe kwam je vervolgens in de sierteelt terecht?
“Een collega tipte mij dat de bloemenveiling in Aalsmeer mensen zocht. Na jaren van groei stagneerde de omzet en er moest veel veranderen. Ik ging het financiële team versterken, Timo Huges werd directeur en Bernard Oosterom voorzitter. Het leek er eerst op dat de bemiddelingsactiviteiten van VBA en FloraHolland zouden samengaan, maar nadat Bernard met koffie en appeltaart langsging bij Gerrit Ravensberger werd het in 2007 een volledige fusie.”

Waarom ben je vorig jaar bij Royal FloraHolland weggegaan?
“Na zeven jaar VBA en acht jaar Royal FloraHolland leek het me tijd voor iets anders. Ik heb met Lucas Vos gesproken en vervolgens hebben we op een goede manier afscheid genomen. Het bedrijf blijft me dierbaar, ik heb er nog veel contacten.”

Je werkt nu bij Iddink, een distributeur van schoolboeken?
“Weet je wat zo grappig is? Dit bedrijf lijkt verrassend veel op een bloemenveiling. Iddink is ook een tussenpartij, we opereren tussen uitgevers van schoolboeken en scholen. De logistiek is erg vergelijkbaar; onze karren lijken zelfs sprekend op die van Royal FloraHolland. En net zoals bij het veilproces is ook in het onderwijs sprake van digitalisering. Digitale onderwijsplatforms worden steeds belangrijker.”

Wanneer werd je benaderd voor de raad van commissarissen?
“De banden met Plantion zijn al oud. André van Kruijssen ontmoette ik vlak voor zijn overstap van VBA naar Veiling Vleuten. Ook Peter Bakker en ik kennen elkaar al geruime tijd van de vergaderingen van aandeelhouders van Plantion. Hij was een van de eersten die ik belde toen ik wegging bij Royal FloraHolland en bij Iddink aan de slag ging. Toen hij me afgelopen zomer vroeg of ik Gelli Madlener wilde opvolgen, was ik blij verrast. Iddink gaf toestemming, waarbij het hielp dat onze bedrijven allebei in Ede gevestigd zijn. Als we over de A30 heen kijken, zien we elkaars kantoor!”

Wat wil je bijdragen aan Plantion?
“Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het veranderingsproces waar Plantion voor staat. Het coöperatieve model van samenwerking met kwekers en klanten is nog altijd actueel, dat moet je bewaren. Daarnaast is het belangrijk te kijken welke onderdelen van het totale veilproces je kunt digitaliseren. Uiteraard ga ik erop letten dat dat financieel verantwoord gebeurt en betaalbaar blijft. Dat betekent af en toe gasgeven, maar ook op de rem trappen.”

Terug naar overzicht