fbpx

Kwaliteit bieden in de supermarkt

Vanuit Essen en Dieburg levert Janiflor Blumenhandel snijbloemen aan Duitse supermarkten. Om aan de vraag van zijn groeiende klantenkring te voldoen, koopt hij in bij Plantion bemiddeling en online. “We zijn ambitieus, Plantion helpt ons daarbij.”

Nico Hendriks was tien jaar geleden een van de oprichters van Janiflor Blumenhandel. Hij had een juridische opleiding gedaan, maar wilde niet elke dag op kantoor zitten. Zijn ouders hebben een achtergrond in bloemen. En zijn opa handelde vroeger in groente en fruit, in het Frischezentrum in Essen waar Janiflor inmiddels ook is gevestigd. “Ik wist: in mij schuilt meer een handelaar dan een advocaat. Ik heb mijn gevoel gevolgd. Bloemen zijn mooie, positieve producten, ze bezorgen mensen plezier. Het is leuk om daarmee te werken.”

Focus op supermarkten

Janiflor Blumenhandel heeft een duidelijk profiel: het bedrijf levert aan supermarkten in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. “Vroeger stonden we ook zelf op de markt en beleverden we tankstations. We hadden ook een groothandelsfunctie voor bloemisten. Inmiddels weet ik: je kunt beter één ding goed doen dan vijf dingen half. Voor ons waren de supermarkten het allerbelangrijkste. We kennen dat deel van de markt goed.”

De belangrijkste klanten van Janiflor zijn Rewe en Edeka. Onderscheidend aan de dienstverlening is de ontzorging en het streven naar hoge kwaliteit. “Daarmee zorgen we altijd weer voor mooie omzetten in de supermarkten. Er zijn genoeg partijen die het goedkoper kunnen en meer marge geven, maar die presenteren een minder breed aanbod en brengen retouren in rekening.”

Kwaliteitsmanagers

Het contact met de regiokantoren van de supermarktketens en met de individuele ondernemers is intensief. Een supermarkt krijgt zes keer per week verse bloemen geleverd. “In Nederland zie je dat wel meer, maar in Duitsland zijn we daarmee de enige. We hebben ook twee kwaliteitsmanagers die elke dag rondrijden en contact houden met de supermarktmanagers. Ze vragen of de dienstverlening aan de verwachtingen voldoet: heeft de chauffeur de producten mooi uitgesorteerd? Staat alles strak gepresenteerd? Het meubilair om de bloemen op uit te stallen, leveren we standaard mee.” Andersom is Janiflor ook altijd goed bereikbaar voor de supermarkten: “We zijn een laagdrempelig, flexibel bedrijf. Bel je met ons, dan krijg je direct de baas te spreken”, zegt Hendriks.

Tweede vestiging

Sinds 1 november heeft Janiflor Blumenhandel een tweede vestiging, in Dieburg onder Frankfurt. “Vanuit Essen beleverden we al een paar supermarkten in die regio. Maar dat was natuurlijk niet efficiënt. Met de tweede vestiging erbij willen we stapsgewijs doorgroeien. De bedoeling is dat we volgend jaar in totaal op tweehonderd supermarkten zitten. Grote uitdaging daarbij is het werven van goed personeel.”

Fijne samenwerking De producten, vooral rozen en boeketten, komen allemaal van Plantion. Sinds de corona-uitbraak zit Nico Hendriks minder zelf op de klok, maar koopt hij in via KOA. Voor grote partijen schakelt hij Plantion bemiddeling in en daarnaast bestelt hij via Plantion Digitale Marktplaats. Hendriks: “Voor onze handel is Plantion ideaal. We hebben niet de meest exclusieve producten nodig, maar vooral grote volumes van een bepaald soort product. De combinatie van bemiddeling en webshop is daarvoor ideaal. Met de mensen van Plantion kan ik fijn samenwerken. Voor hen ben ik geen nummer maar een welkome klant.”

Terug naar overzicht