fbpx

In elke tuin een boom

In de ‘achtertuin’ van Plantion, in het buitengebied van Veenendaal, werkt hovenier Sander Stam aan tuinontwerpen met de letter G van groen en gezond. “Met onze ontwerpen willen we bijdragen aan een betere leefomgeving.”

Bij Stam Tuinvormgeving gaan aantrekkelijke tuinontwerpen en een gezonde, groene leefomgeving hand in hand. Sander Stam: “Wij vinden het belangrijk ons steentje bij te dragen aan The Global Goals, doelen die het leven op aarde verbeteren. Dus niet je hele tuin bestraten, maar ruimte voor hemelwater om weg te vloeien. En je plantenassortiment zo kiezen dat bijen en andere nuttige insecten zich thuis voelen. We zijn afhankelijk van flora en fauna! Alleen al omdat mensen beter gedijen in een groene omgeving.” Ook typisch Stam Tuinvormgeving: samenwerking. Zowel met de klant als met specialisten binnen het hoveniersvak. “Bestrating laten we bijvoorbeeld bewust over aan gespecialiseerde stratenmakers. Wij hebben alleen maar veel verstand van planten. Dat is misschien niet commercieel, maar het gaat om het resultaat.”

Gemixte borders
“Voor dit soort gemixte borders komen klanten bewust naar ons. Je wilt dat er elk seizoen wat te beleven is. En dat je, ook over meerdere jaren, uitkomt met je bloeiplanning. Dat is de uitdaging. Van de prilste voorjaarsbloeiers zoals gebroken hartjes tot knallers van zomerbloeiers. En de prachtigste grassen in het najaar. Die wuivende grassen blijven te gek. Ik overleg regelmatig met Paul Heijmink. De kennis bij Groencentrum Plantion is enorm. Erg inspirerend!

Hufterproof
Functioneel en esthetisch: de trampoline wordt omzoomd door de Waldsteinia (“een echte bodembedekker en hufterproof”) en met bloemenkanonnen als kattenkruidgras, geraniums en wuivende grassen.

Kleine tuin
“Bij ons is het niet: groot, groter, grootst. We vinden het een uitdaging om voor elke tuin en ieder budget iets moois te maken. In deze relatief kleine tuin hebben we een statement gemaakt met leibeuken die de tuin als het ware omarmen. Het sluit bovendien aan bij ons motto: in elke tuin een boom. Aantrekkelijk voor jezelf en een nuttige groenimpuls voor je leefomgeving. Als tegenhanger voor de strakke haag is de beplanting in de plantenbak bewust weelderig. Het mag uitdijen.”

Terug naar overzicht