fbpx

‘In de zaak dankzij een broodje knakworst’

Wie in Enschede een bloemetje of een mooie plant wil kopen, komt al snel uit bij Voogsgerd Bloemen. De vijftien meter lange kiosk is al decennialang gevestigd in hartje stad, tussen bekende winkelformules en aan de rand van een groot plein. Tom Voogsgerd is de derde generatie in het familiebedrijf.

Nee, gedwongen is Tom Voogsgerd nooit om in de zaak te stappen. “Wel kun je zeggen dat mijn vader aardig zijn best heeft gedaan om me over te halen. Toen ik tien jaar was, zei hij: ‘Ga maar mee naar de kiosk, dan krijg je een broodje knakworst’. Nou ja, dat wil je als kind natuurlijk wel. Vervolgens rol je erin: je helpt opbouwen, maakt een boeketje, staat klanten te woord. Op een gegeven moment verdien je je eerste zakcentje. En zoals ze dat zo mooi zeggen: de rest is geschiedenis.”

Voor alles is een koper
Tom is inmiddels de derde generatie in het bedrijf. Vader Gerd is ook nog altijd aan boord. Samen staan ze aan het roer van een goedlopende bloemenkiosk, die ooit begon als kraam op de overdekte dagmarkt van Enschede. Hoewel er in de loop der jaren tweemaal werd verhuisd – de laatste keer was een paar jaar geleden, na de herinrichting van het stadscentrum – is Voogsgerd Bloemen altijd midden in het centrum van de stad gebleven. Gerd: “We staan op een plaats waar allerlei soorten publiek voorbij komt: van arm tot rijk en alles wat daar tussenin zit. Dat betekent dat je een breed assortiment moet hebben. We hebben wel 180 bloemsoorten, in alle maten en kwaliteiten. Ik heb geleerd: voor alles is een koper. Als je er echt mooie handel neerzet, dan verkoop je het gegarandeerd. En dat geldt ook voor mindere kwaliteit. Het prijsverschil kun je aantonen door verschillende bosjes naast elkaar te houden.”

Woensdag veilingdag
Vader en zoon Voogsgerd zijn vaste klant bij Plantion. Meestal rijden ze op woensdag naar Ede om de grote bulk in te kopen. Daaromheen kopen ze bij een groothandelsbedrijf kleinere hoeveelheden verse producten in, vooral voor het maken van rouwwerk. Voor Voogsgerd Bloemen is dat in de laatste twintig jaar een belangrijke activiteit geworden. Maar liefst zo’n dertig procent van de omzet komt daarvandaan. “Maar ‘woensdag veilingdag’ blijft voor ons de mooiste dag van de week,” zegt Gerd, “ook al is het een lange dag, want we zitten ’s ochtends al om drie uur in de auto.” Tom: “Als je alles hebt kunnen kopen wat je wil en de auto zit vol met mooie handel, dan ga je fluitend naar huis. Dat geeft iedere keer weer voldoening.” Het allermooiste moet dan nog komen: “Dat is als we de bloemen in ons magazijn, op een paar kilometer van de kiosk, hebben verwerkt en een dag later een mooie presentatie in de kiosk hebben gemaakt.”

Geen drie blikken
Voor Voogsgerd Bloemen is Plantion een ideale veiling, zo vinden de ondernemers. “De kleinschaligheid spreekt ons aan. Je kunt je hele assortiment bij elkaar krijgen, zonder dat je overal drie blikken van moet kopen. Dat is voor ons perfect”, zegt Gerd. Tom: “We zien ook dat Plantion achter de schermen veel doet om het assortiment breed en gevarieerd te houden. Als een rozenaanvoerder een keer een minder grote partij heeft, stelt Plantion alles in het werk om nieuwe aanvoerders te krijgen. Dat verdient een pluim.”

Terug naar overzicht