fbpx

‘Het voelt als iets moois’

Op 6 december 2019 kozen de leden van Plantion René Willemsen als nieuwe voorzitter. De indrukken zijn nog vers. Zijn grootste uitdaging? “Het coöperatieve van Plantion terug op de kaart zetten!”

‘Een week of twee’ nam René Willemsen toen Plantion hem vroeg of hij Jos Kersten wilde opvolgen als voorzitter van Plantion. “Je stelt jezelf allerlei vragen. Past het bij mij? Heb ik er tijd voor? Kan ik het wel…?. Met ons bedrijf WillemsenWeijs hebben we de zaken goed op orde. Maar ik had wel behoefte aan een nieuwe uitdaging, dus Plantion kwam op het goede moment.”

Wordt er nu anders naar je gekeken?

“Gelukkig niet! Ik ben ook nog gewoon dezelfde René Willemsen, potplantenkweker in Gendt. Bij mijn benoeming heb ik de term OEN gebruikt, wat staat voor Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Dat was ik en dat wil ik graag blijven.”

Kijk je nu met andere ogen naar Plantion?

“Ja, maar dat is altijd als je je gaat verdiepen. Wat me verrast is de jonge dynamiek op de werkvloer. Het is leuk om te zien dat jonge mensen in tuinbouw geïnteresseerd zijn. De sierteelt ís ook heel dynamisch, het is veel meer dan planten kweken.”

Voel je een andere verantwoordelijkheid?

“Zeker, ik besef dat ik als voorzitter een belangrijke stem heb. Maar het is wel een gedeelde verantwoordelijkheid, en ik maak daar onderdeel van uit. Dat voelt voor mij als iets moois, iets uitdagends.”

Hoe ga je je nieuwe rol invullen?

“Jos Kersten zei tegen mij: ‘blijf vooral jezelf’. Dat ben ik zeker van plan. Ik ben niet iemand die per se op een podium wil staan. Natuurlijk wordt er naar je gekeken. Dat is ook goed, want dat betekent dat je met elkaar in gesprek bent. Ik geloof echt in dingen samen doen.”

Wat is je belangrijkste uitdaging?

“Het coöperatieve van Plantion terug op de kaart zetten. Dat we een marktplaats worden waar kwekers en kopers samenwerken en zich betrokken voelen. De eerste stap daarin is bewustwording, het besef van: dit is ook mijn coöperatie.”

Terug naar overzicht