fbpx

Het hele jaar genieten van blauwe druifjes!

Op ‘t Mossenest in Noordwijkerhout doen eigenaar Fabian Franck en zijn vrouw Anniek alles zelf. Het is veel handwerk. En centenwerk. Naar alle tevredenheid. In 2006 namen ze het familiebedrijf over.

Terwijl het echtpaar vertelt over hun kwekerij, bossen ze lekker door. “Wij kunnen hier ‘praten en breien’ tegelijkertijd”, lacht Anniek Franck. Op de werkbank staan bollen in tempex kistjes. De bloemen zijn er met een groot scherp mes met velen tegelijk afgesneden. Ze liggen voor de grijp op een vierkante plaat. De radio staat aan, de hond loopt rond en er wordt gewerkt. In één greep pakken ze tien stengels muscari armeniacum (blauwe druifjes), checken het aantal met hun duim, maken de kopjes gelijk en bundelen ze met een touwtje. Franck: “Aan de witte touwtjes herken je onze bosjes.”

Kas uit 1897
Er is wel meer waarmee ’t Mossenest zich onderscheidt. Om te beginnen delocatie. De kwekerij valt vrijwel helemaal weg in de nieuwbouwwijk die om de drie kassen van Franck heen is gebouwd. Een modern appartementencomplex en 37 huizen kijken direct op het bedrijf. Of Fabian zich opgejaagd voelt? “Helemaal niet, ik krijg nooit klachten. Terwijl ik in de schuur toch een afzuiger heb die behoorlijk veel lawaai maakt. De mensen willen juist dat we hier blijven.” Het ziet er ook wel bijzonder uit: kassen uit de jaren tachtig, een oude schuur, het woonhuis, een tot woning verbouwde veestal waar de vader Franck woont en in het midden een verzonken kas uit 1897. “Stoot je hoofd niet. Mijn vader gebruikt dit als zijn hobbykas. Hij heeft prijzen gewonnen met zijn fuchsia’s.”

‘Grootste producent van Nederland, zelfs van de wereld’

Grootste producent
Het hele jaar door levert ’t Mossenest blauwe druifjes aan binnen- en buitenland. “Ik ben de grootste leverancier van Nederland en zelfs van de wereld”, zegt Fabian. Van december tot en met mei gaan er wekelijks 12.000 bossen muscari naar vijf veilingen waaronder Plantion. In de zomermaanden daalt de productie naar 400 bossen per week. Op 600m2 verwerkt het bedrijf 2,5 miljoen blauwe druifjes per jaar. Het bollenseizoen begint in Noordwijkerhout met rooien, van derde week juni tot eind juli. De grote bollen worden gedroogd, de kleine gaan terug in de grond. De bollen hebben vervolgens zestien weken een temperatuur van 9 ̊C nodig. Eerst in de koelcel, vanaf 1 oktober nog zes weken naar buiten. Daarna gaan ze naar de warme kas. Fabian: “Zo creëren we een extra ‘voorjaar’. De bloemen komen tot bloei en vlak voor kerst veilen we de eerste bosjes.” Een klein gedeelte van de bollen wordt ingevroren en gaat later het proces in, zodat er ook in de zomer nog wat te bossen valt.

Aanvoer op Plantion
Dagelijks rijdt Fabian Franck met zijn muscariblauwe (!) bestelauto naar de veiling in Rijnsburg. Van daaruit gaan er ook drie transporten per week naar Plantion. Achterin de bestelauto passen precies 2.500 bossen blauwe druifjes, per vijf bosjes gebundeld met een elastiekje. Elke bundel is verpakt in een plastic hoes met een laagje water. “Op die manier verpakken is arbeidsintensief. Vrijwel niemand doet dat, want elke cent telt. Maar wij doen het wel. En ik hoop het nog heel lang vol te houden.”

Terug naar overzicht